ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Gene Ha

Gene Ha je američki strip-crtač i scenarist rođen u Chicagu (Illinois). Najveći broj priznanja za svoj rad primit će za svoju kolaboraciju s Alanom Mooreom na serijalu Top Ten, uključujući više prestižnih nagrada Eisner, a kao mladi umjetnik primit će i nagradu Ross Manning. Osim navedenog, prepoznat je i njegov stvaralački doprinos na serijalu Bajke Billa Willinghama, kao i njegov rad na stripovima Fortunate Son i Global Frequency.

Objavljeni naslovi

Gene Ha je rođen u Chicagu, a odrasta u gradu South Bendu u Indiani u obitelji korejskih imigranata. Očekivanja roditelja od svoja tri sina su bila visoka, te iako su sva trojica pokazivala zavidan umjetnički talent, jedino je Gene, najmlađi i najintrovertiraniji od tri brata, imao dovoljno strpljenja i predanosti radu u ilustraciji. Rani uzori koji su oblikovali njegov umjetnički izričaj bili su velikani poput Franka Millera, Billa Sienkiewicza, Alana Moorea i Matta Wagnera, čiji će serijal Mage opisuje koji do danas opisuje kao epski, a čiji će likovi oblikovati njegove osobne arhetipove. Iako u svom gradu nije mogao naći pravu poduku koji bi dalje razvijala njegov talent, Gene se nastavio samostalno razvijati, a odlično će mu iskustvo biti rad u školskim novinama, te kasnije pohađa privatnu umjetničku školu u Detroitu. Nakon toga šalje prve svoje radove na adrese Marvela i DC-ja, ali iako ga Marvel odbija, DC mu nudi priliku, pa od 1993. godine njegove prve profesionalne radove u izdanju ovog američkog strip-giganta.

Geneovi prvi profesionalni koraci u stripu bit će na serijalu Green Lantern, a u suradnji sa scenaristom Gerardom Jonesom. Nakon više projekata za DC Comics i Malibu Comics, 1994. godine napravit će i strip za Marvel pod naslovom The Adventures od Cyclops and Phoenix, kao i nastavni mini-serijal Askani'son. Kao jedan od ilustratora, radit će i na serijalu Shade koji je proizašao iz serijala Starman, a kasnije radi na stripovima Aliens: Havoc, Superman te JLA Annual. 1999. godine Ha započinje suradnju s velikim Alanom Mooreom na novom serijalu Top Ten, a koji će izlaziti pod etiketom Wildstorm, te će kasnije surađivati i na vezanom crtanom romanu Top Ten: The Forty-Niners 2005. godine. Godinu dana kasnije Ha započinje suradnju sa scenaristom Grantom Morrisonom na ponovnom pokretanju serijala The Authority, također za Wildstorm, ali nakon početnih poteškoća, Ha se vraća radu na DC-evim Batmanima. Nakon kratke stanke u stvaranju, Ha će preko Kickstartera pokrenuti i samostalno stvoriti serijal Mae, uz odličan odaziv i potporu, te dobre kritike po izlasku. Gene će tijekom karijere primiti više priznanja za svoj rad, uključujući četiri prestižne nagrade Eisner, uglavnom za svoj doprinos serijalu Top Ten, te nagradu Ross Manning za najboljeg mladog strip-umjetnika. Gene Ha živi i radi u gradu Berwyn u saveznoj državi Ilinois.

Na vrh