ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Georges Bess

Georges Bess je francuski strip-crtač i scenarist rođen 1947. godine u Tunisu pod imenom Georges Bessis, a poznat je i pod svojim pseudonimima Tideli i Nisseman. Najveće uspjesi mu dolaze u suradnji s Alexandrom Jodorowskym, poput crtanih romana Bijeli lama i Juan Solo, a zapažen i popularan mu je postao i njegov samostalni uradak i adaptacija književnog klasika, crtani roman Drakula.

Objavljeni naslovi

Georges Bess se rano u svojoj karijeri seli u Švedsku, gdje boravi od 1970. do 1987. godine. Ondje će se baviti različitim umjetničkim poslovima, pod svojim imenom, ili pak pod pseudonimima Tideli i Nisseman. Surađivao je sa švedskim časopisom Mad, za koji crta priče iz serijala The Phantom, te radi i na stripovima za različite publikacije (Dante, Pelefant, Mika i Anderssonskans Kalle).

U ranim će se osamdesetim godinama 20. stoljeća Bess slučajno zaputiti za Tibet, te biva zadivljen tom zemljom. U tom razdoblju će se vratiti i francusko-belgijskoj školi stripa, kad on i Alexandro Jodorowsky započinju dugu i plodnu suradnju. S njim na scenariju, kreću u rad na serijalu Bijeli lama, upravo o Tibetu. Objavljivan od 1988. do 1996. u izdanju Les Humanoides Associesa, ovih će šest originalnih albuma polučiti velik uspjeh i čitanost, a prije njega će za francusko-belgijski strip-časopis Le Journal de Mickey napraviti bajkoviti Les journeaux magiques. Zatim će slijediti ponovno pokretanje serijala Anibal Cinq o tajnom agentu-androidu, a kojeg Jodorowsky prvi put stvara u 60-ima s crtačem Manuelom Morom. Zadnji zajednički projekt će im biti serijal Juan Solo za Les Humanoides Associes, a ovaj će strip o naslovnom odmetniku izlaziti od 1995. do 1999. godine, te biti nagrađen na Međunarodnoj smotri stripa u Angoulemeu.

Pred kraj će ovog razdoblja Bess objaviti samostalni crno-bijeli album Escondida za istog izdavača, mijenjajući time svoj stvaralački smjer. 1999. godine će Bess, te Milo Manara i Claire Wendling, raditi na crtežu drugog albuma erotskog serijala Aphrodite. U paru sa svojom ženom, Laylom Bess, stvorit će diptih Leela et Krishna (izdavač Carabas, 2000. godina), s kojim će nam približiti život u staroj Indiji. Godine 2005. se ponovno vraća Tibetu serijalom Pema Ling, koji počinje izlaziti u izdanju Dupuisa. Zadnji veliki projekt mu povjerava Glenat – izazovnu i nadasve uspješnu adaptaciju književnog klasika, istoimenog Drakulu. Iako pomalo skeptičan u početku prema ideji prilagođavanja ovog starog i sveprisutnog predloška, Bess se uskoro zagrijava za temu i stvara ovaj hvaljeni crtani roman.

Na vrh