ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Giorgio Cavazzano

Giorgio Cavazzano, rođen 19. listopada 1947. godine u Veneciji, talijanski je strip-crtač i scenarist, te jedan od najpoznatijih i najvećih crtača Disneyjevog stripa. Uz velik opus vezan za Disney-svijet, Giorgio Cavazzano bit će poznat i po sagi Altai & Johnson, a koju će stvoriti s tvorcem Dylana Doga, Tizianom Sclavijem.

Objavljeni naslovi

Giorgio Cavazzano već s 12 godina počinje raditi sa svojim rođakom, strip-autorom Lucianom Capitaniom, na tuširanju stripova za izdavačke kuće Mondadori i Dardo, a još kao adolescent, počet će svoje naukovanje pod poznatim talijanskim strip-majstorom Romanom Scarpom. Tako će već s 15 godina, a od broja 70 Topolina (prosinac 1962.), postati njegov glavni tušer. Njegovi prvi uratci kao strip-autora bit će priča priča Paperino e il singhiozzo a martello (1967.), a prvi scenarij biva objavljen 1987. godine u priči naslovljenoj Zio Paperone il cambio della guardia. Iako će na njegov stil utjecati tradicionalni stil Carla Barksa, te njegovog mentora Scarpe, uskoro će Cavazzano razviti svoj prepoznatljivi stil koji će označiti prekretnicu u crtanju Disneyjevih likova. Tijekom svoje karijere, stvorit će mnoge prepoznatljive likove, poput Reginelle, Umperija Bogarta, O.K. Quacka i Pandyja Papa.

Od 1981. godine Cavazzano će početi crtati priče iz Disneyjevog svijeta za francuski mjesečnik Le Journal de Mickey, te raditi i ilustracije za druge časopise. Također, od 1994. godine počinje suradnju sa skandinavskim nakladnikom Egmontom, za kojeg će raditi priče i ilustracije, a što od 2003. godine uključuje i serijal The Saga of Dragon Lords. Prije toga će Titom Faracijem pokrenuti Disney-noir serijal MM Mickey Mouse Mystery Magazine, a iz te suradnje proizaći će i superherojska priča Il Segreto del vetro, smješten u rodni mu grad Veneciju, te prva priča vezana uz Spider-Man franšizu potpuno stvorena od strane talijanskih autora.

Cavazzano će raditi i na mnogim naslovima nevezanim uz Disney. Ti će njegovi uratci biti objavljeni u raznim talijanskim i francuskim časopisima, a od poznatijih naslova izdvajamo Walkie e Talkie, Oscar e Tango i Capitan Rogers. Jedan od najpoznatijih serijala u ovoj kategoriji, Altai & Johnson, doći će u suradnji s poznatim strip-autorom i tvorcem Dylana Doga, Tizianom Sclavijem. Objavljivan u Il Corriere del Ragazzi od 1974. godine, ova će humoristična kriminalistička parodija biti inspirirana poznatom serijom Starsky&Hutch, a izlazit će do 1985. godine. No, to nije i zadnja parodija na poznate filmske predloške koju je napravio – od poznatijih izdvojit ćemo još i Casablancu, La Stradu i The Man Without a Past. Uz rad na stripu, Cavazzano će tijekom svoje karijere nacrtati ogromnu količinu ilustracije i oglasnog materijala, a neki od poznatijih naručitelja bile su velike tvrtke poput Fiata i Xeroxa.

Na vrh