ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Giorgio Trevisan

Giorgio Trevisan (13. 10. 1934, Merano, Italija) - talijanski crtač stripa i ilustrator, poznat po svom radu na kultnom serijalu Ken Parker.

Objavljeni naslovi

Giorgio Trevisan rodio se 13. 10. 1934. u Meranu, provincija Bolzano. Odmalena je pokazivao velik interes prema crtanju i slikanju, no nakon završene srednje škole, zbog siromaštva ne uspijeva otići na Likovnu akademiju u Padovi. 1956., već oženjen i otac dvoje djece, s mapom punom ilustracija i skica kreće u Milano u obilazak izdavačkih kuća. Mladi autor ima sreće upoznati Rinalda D'Amija, vrsnog crtača i vlasnika studija što je tražio mlade i talentirane crtače. D'Ami ga je primio u studio i podučio mnogim tajnama zanata, ohrabrujući ga da, bar u početku, kopira svoje omiljene autore (u Trevisanovom slučaju su to bili Uggeri i Salinas) dok ne razvije vještinu i vlastiti stil, te ga je trajno usmjerio prema svijetu stripa.

Prvi Trevisanov rad bio je western Cherry Brandy za francusko tržište. Nastavio je s ratnim stripovima za engleski Amalgamated Press, a za časopis Il Vittorioso crtao je jednu epizodu Aleksandra velikog. Usporedo s crtanjem ratnih stripova radi i seriju ilustracija vojnika za slavni milanski tjednik Corriere dei Ragazzi, kao i nekoliko kratkih stripova. No, ubrzo napušta Milano i vraća se u rodni kraj, gdje u idiličnomu miru nastavlja razvijati svoj osobiti stil, eksperimentirajući s tehikama i pristupima stripu i ilustraciji.

Sedamdesetih je godina radio ilustracije za nekoliko talijanskih časopisa, s time da je 1973. crtao serijal Archie za Draw's Book, a 1974. serijal Medium za kuću Dardo. Prijelomni trenutak njegove karijere bila je preporuka Renza Calegarija Berardiju i Milazzu, koji su tada tražili nove crtače za svoju seriju o Kenu Parkeru. Oduševljenje je bilo obostrano i tako je počela suradnja koja traje već trideset godina. Trevisan je, uz Milazza, zaštitni znak Kena Parkera, uz kojega je ostao sve do kraja, nacrtavši stotine stranica, od kojih se ljepotom možda najviše izdvaja adaptacija Hamleta u epizodi "Normin princ".

Suradnju sa Berardijem je nastavio i nakon Kena Parkera, na serijalu Le avventure di Sherlock Holmes gdje je njegov karakterističan stil savršeno dočarao atmosferu Londona krajem devetnaestog stoljeća, te na novom Berardijevu serijalu, Juliji, za koju je do sada nacrtao dvije epizode. Veliku je uspjeh postigao sa svojim prekrasnim ilustracijama tarot-karata za izdavačku kuću LoScarabeo, objavljenim u tri serije: Tarocchi del Risorgimento (22 karte, 1986), Tarocchi romantici (22 karte, 1990) i Tarocchi del Rinascimento (78 karata, 1996). Kao veliki vjernik, Trevisan je nacrtao i značajan broj biografija raznih katoličkih svetaca i osnivača crkvenih redova, što ga, uz slikarstvo, trenutačno najviše zaokuplja.

 

Na vrh