ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Glen Chapron

Glen Chapron, rođen 21. veljače 1982. godine u Bretanji, francuski je strip-crtač i autor. Njegov najpoznatiji uradak u stripu jest Atentat, odlična adaptacija veoma popularnog romana Yasmine Khadre.

Objavljeni naslovi

Glen Chapron rođen je u Bretanji, blizu Monts d'Areea, a nakon mature u Brestu, studira graviranje u Parizu (Ecole Estienne) i ilustraciju u Strasbourgu (Ecole superieure des arts decoratifs). Tamo upoznaje buduću suradnicu Julie Wauters, te će zajedno s drugim budućim pripadnicima Troglodyte kolektiva pokrenuti fanzin Ecarquillettes. Ovdje će ovaj dvojac objaviti svoje prve radove, počevši sa prvim stranicama stripa Vents Dominants, a koji će kasnije (2009.godina) izdati Sabarcane. Iste će godine pod Castermanovom etiketom KSTA, a uz scenaristički dvojac Geraldine Ranouil i Veronique Grisseaux, nacrtati Daphnee & Iris.

S Loicom Dauvillierom na scenariju, Chapron se okreće adaptaciji popularnog i komercijalno uspješnog romana Atentat Yasmine Khadre, inače pravim imenom Mohammeda Moulessehoula, a istoimena će prilagodba izaći u izdanju Glenata 2012. godine. Ovaj crtani roman će nam približiti jednu priču i perspektivu izraelsko-palestinskog sukoba, a tim značajniji i veći uspjeh je u njenom pristupu bez osuda i predrasuda – intimni i individualni šok i bol miješa se s gordijskim čvorom politike i povijesti ovih naroda. Od ostalih Chapronovih projekata vrijedi još izdvojiti i L'Ecole de ma vie, uz scenarij Marie Desplechin, te Une histoire corse, koji će sa scenaristom Dodom stvoriti 2018. godine, a izlazi u izdanju Glenata.

Uz rad u stripu, sudjelovao je i u internetskoj sapunici Les Gens Autres, a trenutno živi i radi u Nantesu.

Na vrh