ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Goran Parlov

Goran Parlov (24. ožujak 1967., Pula) - hrvatski crtač stripa i ilustrator, poznat po svojim radovima za izdavačke kuće Bonelli i Marvel.

Objavljeni naslovi

Za razliku od ostalih naših inozemnih uspješnika, svoju afirmaciju nije stekao radom za amerikance, već se proslavio radeći za kuću iz koje je za većinu današnjih 30+ godišnjaka u nas i potekla ljubav prema stripu, milanski Sergio Bonelli Editore.

Crtačkim se poslom počeo baviti 1991., po završetku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, objavio je nekoliko kratkih stripova u domaćim magazinima Patak i Comicon, te strip album 2084 po scenariju Slobodana Ivkova, a sreća je htjela da vrlo brzo dobije prigodu raditi za talijane! Prvi su mu radovi izašli na stranicama Ken Parker Magazina, gdje je nacrtao prvih tridesetak stranica epizode "Tjeskobni sati" i kratku priču pod nazivom Birokracija, obje prema scenariju Giancarla Berardija. Od 1993. postaje članom tima crtača Nicka Raidera, a 1997. ukazuje mu se velika čast: povjeren mu je zadatak crtanja jedanaestog po redu Texonea pod nazivom Posljednja granica, za kojeg je scenarij napisao Claudio Nizzi. Time je ušao u prestižan krug crtača koji su radili na gigantima Texa Willera, kao što su Aurelio Galleppini - grafički tvorac Noćnog Orla, Víctor De La Fuente, José Ortiz, Magnus, Jordi Bernet, Ivo Milazzo, Colin Wilson, Joe Kubert, Manfred Sommer i mnogi drugi, no zacijelo je posebno zadovoljstvo Goranu bila činjenica da na istome serijalu jednu epizodu potpisuje i njegov najveći crtački uzor, veliki Alfonso Font.

S pojavom Magičnog Vjetra, Goran prelazi u “staff” novoga junaka, gdje radi epizode po scenariju Giancarla Manfredija. Očito je u pitanju suradnja na obostrano zadovoljstvo, jer je Manfredi odabrao upravo Gorana za crtanje prve epizode njegovog najnovijeg miniserijala Skriveno lice (Volto Nascosto), koji je krenuo u listopadu 2007. Goran je nacrtao ukupno 11 epizoda Magičnog Vjetra, uključujući i jubilarnu stotu u boji, te je, uz Frisendu, postao zaštitni znak serijala i miljenik publike. Svakako valja spomenuti i činjenicu da Goran crta prekrasne naslovnice Magičnog Vjetra za hrvatsko izdanje koje objavljuje izdavačka kuća Libellus, zacijelo najljepše i najluksuznije izdanje ovog stripa.

Goran je stvorio ime i na američkom tržištu. Sudjelovao je u radu na Odmetnutima (Outlaw Nation), Terminatoru 3, Y-The Last Man, Black Widow (Goranovu je olovku tuširao Bill Sienkiewitz), ali pravo je priznanje dobio za rad na MAX seriji Punishera za Marvel, gdje se izvrsno nadopunjuje sa sjajnim scenaristom Garthom Ennisom. Osim regularne serije, nacrtao je i kompletnu spin-off epizodu pod nazivom Barracuda. Trenutno i dalje radi na novim projektima za Marvel i uspješno povećava svoju bazu fanova po cijelom svijetu!

Na vrh