ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Goran Sudžuka

Goran Sudžuka (23. prosinac 1969., Zagreb) - hrvatski strip crtač i ilustrator.

Objavljeni naslovi

Goran Sudžuka rođen je 1969. u Zagrebu, gde je i završio Školu za primjenjenu umjetnost i dizajn. 1989. počinje raditi u Zagreb-filmu kao animator, te objavljuje prve stripove i ilustracije. Autor je animiranog filma "Paranoja" i plakata za Festival animiranog filma Zagreb '94.

Stripove je objavljivao u gotovo svakoj strip reviji koja je izlazila u Hrvatskoj u devedesetima, najčešće s Darkom Macanom kao scenaristom. Zajedno su realizirali nekoliko strip-serijala: "Albert Batler", "Saša", "Svebor i Plamena", "Martina Mjesec". Za potonji, objavljivan u Modroj Lasti, nagrađen je za najbolji realističan strip na Festivalu stripa u Vinkovcima '97. 1999., na natječaju CRŠ-a dobiva 3. nagradu.

1999. godine počinje raditi za američkog izdavača DC Comics/Vertigo. S Jamiem Delanom kreira serijal "Outlaw Nation", za kojeg 2001. dobiva nagradu "Russ Manning" za najboljeg debitanta na američkoj sceni. Za istog izdavača prema scenariju Andya Digglea 2002. crta mini serijal "Lady Johanna Constantine“.

2004/5. za francusku izdavačku kuću Delcourt crta jedan album iz serijala "L' Histoire Secret", objavljen i u Hrvatskoj, te obnavlja suradnju s Vertigom kao gostujući crtač na izuzetno uspješnom serijalu "Y – The Last Man", scenarista Briana K. Vaughana.

Za dvadesetu obljetnicu Hellblazera nacrtao je epizodu "Hellblazer Presents: Chas - The Knowledge" po scenariju Simona Olivera

Na vrh