ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Greg Capullo

Greg Capullo, punim imenom Gregory Capullo, je američki strip-crtač i ilustrator rođen 30. ožujka 1962. godine u Schenectadyju. Ovaj će nagrađivani autor najviše postati prepoznat po radu na serijalima poput Quasara, Spawn i Batman, ali i po vlastitom serijalu koji je stvorio za Image Comics nazvan The Creech.

Objavljeni naslovi

Greg Capullo počinje crtati već od malih nogu, a prvi crtež kojeg se sjeća je bio onaj Batmana kad je imao tek 4 godine. Kao osnovni uzor i ljubav koju je stekao za strip-medij kriv je ni manje ni više nego Povratak mračnog viteza Franka Millera (u našem izdanju ovaj album možete naći na početku Mračnog viteza), kultni uradak koji će ga na kraju odvesti što u profesionalne crtačke vode, a naposljetku i do rada na modernim sljedbenicima Millerovog Batmana. Prvi strip koji je stvorio zvao se Gore Shriek, a izdao ga je preko strip-dućana u Albanyju (Fantaco Enterprises, New York). S izrazito eksplicitnim scenama grafičkog nasilja, strip je označen kao nepodoban za mlađe uzraste. Ipak, s takvim početnim uspjesima na manjim strip-serijalima, počinje raditi na većima, pa također i za velike izdavače. Tako će početi raditi za Marvel Comics na serijalima poput Quasara i X-Forcea, te će za njih raditi 3 godine, prije no što će se ponovno okrenuti drugim projektima i novim izdavačima, a u tom će razdoblju raditi i na manjim nezavisnim projektima.

U trenutku netom nakon osnivanja Image Comicsa, njegov osnivač i bivši Marvelovac Todd McFarlane primjećuje kvalitetu Capullovog rada i nudi rad na olovci u njegovom stripu Spawn. Osim rada na ovom serijalu i mnogo manjih projekata, Capullo će za Image Comics stvoriti i vlastiti mini-serijal The Creech, SF/horor priču o in vitro stvorenom biću. 2007. godine Image će objaviti i knjigu ilustracija nazvanu The Art of Greg Capullo, a koja će uključivati njegove najpoznatije crteže, kao i mnoge dotad nepoznate ili neobjavljene. Od 2009. godine, Capullo će početi raditi na još jednom serijalu Image Comicsa zvanom Haunt, kojeg stvaraju McFarlane i Kirkman- na ovom će on uglavnom raditi olovku, dok će McFarlane biti na tušu.

2011. godine Capullo napušta ovaj projekt kako bi se uključio u ponovno pokretanje Batman franšize, projekt zvan The New 52. U tandemu sa scenaristom Scottom Snyderom, stvorit će veliki broj kritički i popularno prepoznatih te hvaljenih albuma, te će osvježiti priču i ponovno nas upoznati sa zgodama klasičnih likova DC-svemira. Ova će dva autora zajedno surađivati 5 godina, a od njihovog zajedničkog stvaralaštva svakako vrijedi izdvojiti naslove poput Suda sova, Nulte godine, Smrti obitelji te Završnice. Osim rada na Batmanu i ispunjenu tog dugo snivanog sna, za DC će raditi ilustracije i na drugim njihovim popularnim naslovima, poput serijala Green Arrow i Justice League. U sličnom će stilu nastaviti crtajući u strip-mjesečniku Dark Nights: Metal, a potom će se ponovno vratiti suradnji sa Snyderom pod DC-etiketom Black Label, koja će uspješno završiti objavljivanjem albuma The Last Knight on Earth. Osim rada u stripu, Capullo je radio ilustracije za heavy metal bendove, a uz to je dospio na IGN-ovu listu najboljih tviteraša 2013. godine, za svoje osvježavajuće agresivne tvitove.

Na vrh