ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Griffo

Griffo, rođen 21. svibnja 1949. godine u Wilrijku pod imenom Werner Goelen, belgijski je strip-crtač i ilustrator. Osim radom za popularni belgijski strip-časopis Tintin, Griffo će se proslaviti i serijalima SOS Sreća, te Beatifica Blues i Giacomo C.

Objavljeni naslovi

Griffo svoj umjetnički put započinje školovanjem na akademiji lijepih umjetnosti u Antwerpenu 1971. godine, a potom se pridružuje flamanskom umjetničkom kolektivu Ercola, te objavljuje svoje prve radove u alternativnim publikacijama poput Spruita, a kasnije će početi raditi na ilustracijama i posterima za veće časopise poput francuskog časopisa Extra te njemačkog Hitpostera. Uskoro će početi raditi i za Tintin, gdje će 1975. godine crtati klasični serijal Modeste et Pompon, a uz to, u ovom će razdoblju raditi i u oglašavanju.

1982. godine, Griffo se vraća klasičnom stripu serijalom L'Ordre du Dragon Noir, objavljenom u časopisu Le Journal Illustre le Plus Grand du Monde. Već 1984. godine, prikladno, započet će crtati hvaljeni orvelijanski serijal SOS Sreća, a u suradnji sa scenaristom Jeanom Van Hammeom. Iako će ovaj izlaziti u Spirouu, integralna verzija sa svim pričama i završnom epizodom bit će objavljena kao trilogija 1988. i 1989. godine u Dupuisovoj zbirci Aire Libre. Također za Dupuis, 1987. godine će raditi sa scenaristom Di Giorgiom na serijalu Munro, detektivskoj priči smještenom u međuratno razdoblje.

Paralelno s ovim projektima, Griffo započinje dugotrajnu kolaboraciju sa scenaristom Jeanom Dufauxom na serijalu Beatifica Blues 1986. godine za Dargaud, a Glenat će od 1992. do 1997. godine objavljivati i nastavak ove sage nazvan Samba Bugatti. 1987. godine će s Dufauxom pokrenuti još jedan uspješan serijal, Giacomo C, koji će biti objavljivan sve do 2005. godine, a tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća, ovaj će dvojac stvoriti još i serijal L'Aigle, Mademoiselle, odnosno diptih Monsieur Noir. U 90-ima će također surađivati i s Patrickom Cothiasom na povjesnom serijalu Cinjis Quan, te stripu La Pension du Dr. Eon. U prvoj dekadi novog tisućljeća (2000.-2009.), Griffo će raditi na serijalu političke fikcije Vlad s Yvesom Swolfsom, a od 2008. do 2011. godine surađuje sa scenaristom Laurent-Fredericom Bolleeom i drugim autorima na serijalu L'Ultime Chimere. Od recentijih uradaka, svakako se izdvajaju serijali Sherman smješten u SAD 50-ih godina prošlog stoljeća, te L'Oracle della Luna i Abymes.

Na vrh