ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Grzegorz Rosinski

Grzegorz Rosinski je poljski crtač, rođen 3. lipnja 1941. godine u gradu Stalowa Wola, no njegov rad bi se bolje opisao kao cijeli pokret, nego kao jedan specifičan stil. Ovaj višestruko nagrađivani strip-crtač ima iza sebe mnogo hvaljenih djela, ali su mu vjerojatno najpoznatija djela nastala iz kolaboracije s Jeanom Van Hammeom – prvenstveno veliki serijal Thorgal, ali i albumi Velika Šninkelova moć i Western. Uz mnoga prestižna strukovna priznanja, Rosinski biva odlikovan redom viteza u francuskom Ordre des Arts et des Lettres, kao i belgijskom Order of Leopold.

Objavljeni naslovi

Rosinski odrasta u komunističkoj Poljskoj, a strip upoznaje kroz časopis Vailant, koji ondje distribuira ogranak francuske Komunističke partije. Prve stripove stvara već sa 16 godina, a nakon studija umjetnosti u Varšavi, Rosinski postaje pokretač, zvijezda te umjetnički direktor časopisa Relax – prvog poljskog časopisa posvećenog isključivo stripu. U razdoblju rada u Poljskoj, Rosinski je već nacrtao 20ak albuma u serijalima Kapitan Zbik i Pilot Smiglowca, a s Barbarom Seidlerom napravit će tri strip-adaptacije knjiga s temama iz poljskih legendi.

Nakon što 1976. godine dobiva stipendiju u Belgiji, Rosinski se seli u Bruxelles i počinje plodnu crtačku karijeru u ovoj zemlji. Ovdje će ubrzo upoznati scenarista Jeana Van Hammea, te početi jedan od najpoznatijih europskih serijala – fantastični Thorgal označava i njegov prvi veliki uspjeh, a prvi put će bit serijaliziran u časopisu Tintin 1977. godine. U ovom će časopisu nešto ranije izaći i njegova prva strip-priča iz franko-belgijske faze nazvana L'Assassin, a objavit će i par kratkih priča za Spirou. Tri godine poslije prvog broja Thorgala, Rosinski sa scenaristom Duchateauom pokreće još jedan uspješan serijal, Hans, ali nakon 6 albuma, predaje crtačku palicu Kasu, kako bi se mogao potpuno posvetiti Thorgalu. 1988. godine objavljuje još jedan hvaljeni i nagrađivani strip – Velika Šninkelova moć izlazi u izdanju Castermana, a nakon prvog izdanja u crno-bijeloj tehnici, destljeće kasnije ova će odlična priča izaći u novom ruhu – punom koloru.

Od 1993. do 1998. godine, Rosinski radi na 4-tomnom serijalu sa scenaristom Jeanom Dufauxom, Žalopojci za izgubljenim pustarama (Dargaud), a 2001. se ponovno udružuje s Van Hammeom kako bi izbacio strip Western, na kojemu je primjetna velika promjena u stilu crtanja. Ovaj poriv za stalnim rastom, razvojem i mjenama u crtačkom pristupu se možda najbolje vidi na potpuno naslikanoj strip-trilogiji La Vengeance du Comte Skarbek, čiji scenarij potpisuje Yves Sente, a objavljuje Dargaud (2004.-2008. godina). Sa Senteom nastavlja rad na Thorgalu, a nakon povlačenja Van Hammea iz ovog serijala 2007. godine, no vodit će i srodni serijal Les Mondes de Thorgal, koji će 2010. pokrenuti također sa Senteom. I nakon mnogih godina, Thorgal, kao i crtački stil samog Rosinskog, ostaje potpuno životan i primamljiv, a osim naklonosti publike, Rosinski će tijekom karijere osvojiti i mnoge prestižne nagrade. Između ostalih, Thorgal prima jednu od većih počasti koje strip može zaslužiti – od 2013. godine njegov mural možete vidjeti na ulici u glavnom gradu Belgije, kao dio poznate briselske strip-rute.

Na vrh