ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Guy Delisle

Guy Delisle je kanadski strip-autor i animator, rođen 19. siječnja 1966. godine u Quebec Cityju. Iako širokog autorskog opusa, svjetsku slavu donijet će mu primarno crtani romani u kojima opisuje svoja putovanja, a najvećih uspješnica izdavajamo Pyongyang: Putovanje Sjevernom Korejom, te Shenzhen.

Objavljeni naslovi

Umjetnički rast i razvoj Guya Delislea počinje u Oakvilleu (Sheridan College) u blizini Toronta studijem animacije, a prvi posao mu je također u animaciji – zapošljava se u animacijskom studiju CineGroupe u Montrealu. Kasnije će promijeniti više studija i lokacija, pa će tako još raditi u Njemačkoj, Francuskoj, Kini, pa čak i Sjevernoj Koreji. Upravo će njegova iskustva rada u azijskim studijima biti tema dvije njegove najveće uspješnice – Shenzhen (objavljen 2000. godine) govori o Kini, dok Pyongyang, objavljen 2003. godine, priča o vremenu provedenom u Sjevernoj Koreji. Ove će naslove prvo objaviti nezavisni francuski strip-nakladnik L'Association, no ubrzo nakon uspjeha u Francuskoj, ovi će uratci biti prevedeni na mnoge svjetske jezike – engleski, njemački, poljski, češki, španolski, portugalski, finski, burmanski, te, naravno, hrvatski. Velika ekranizacija Pyongyanga bila je već i planu Sony Picturesa (u glavnoj ulozi bi bio Steve Carell), ali je otkazan zbog hakerskog skandala 2014. godine.

Delisle je u braku s administratoricom organizacije Liječnika bez granica (Medecins Sans Frontieres), te je putujući s njom širom svijeta napisao još par crtanih romana. Tako je nakon puta u Burmu 2005. godine, već 2007. izašao Chroniques Birmanes. Nakon toga će godinu dana provesti u Beit Hanini u istočnom Jeruzalemu, te će 2011. godine objaviti Chroniques de Jerusalem, a koji će godinu dana poslije osvojiti nagradu za najbolji strip-album Međunarodnog festivala stripa u Angoulemeu. Kasnije će objaviti i priču o djelatniku Liječnika bez granica, otetom 1997. godine u kavkaskoj regiji, a originalni francuski naslov ovog uratka je Recit d'un otage (eng. Hostage). Delisle trenutno živi i radi u Montpellieru.

Na vrh