ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Gwen De Bonneval

Gwen de Bonneval, rođen pod imenom Gwenael de Bonneva 9. siječnja 1973. godine u Nantesu, a poznat je i samo kao Gwen. Ovaj francuski strip-scenarist i autor ima iza sebe više prestižnih strukovnih priznanja i nagrada, a od poznatijih njegovih strip-uradaka izdvajamo serijal Samedi et Dimanche, te nagrađivani i recentni Posljednji Atlas.

Objavljeni naslovi

Gwen de Bonneval biva prepoznat od samog rođenja već time što je potomak poznatog francuskog časnika iz 17./18. stoljeća, Alexandrea de Bonnevala, ali osobno postaje poznat od 1995. godine, kada počinje surađivati s poznatim časopisima poput Spiroua i Le Journal de Mickey. Prije toga će vrijeme provoditi u Parizu, a zatim i Lyonu, gdje će diplomirati književnost. Kasnije će studirati i ilustraciju, a njome će i započeti karijeru, ilustrirajući izdanja za mlađe uzraste. 1998. godine priključit će se studiju Vosges, gdje će se posvetiti stripu, te udružiti s budućim velikanom francuskog stripa, Fabienom Vehlmannom.

Iz ove će suradnje proizaći mnoga hvaljena djela, ali sve započinje serijalom Samedi et Dimanche, objavljeni u Dargaudu od 2001. do 2005. godine. U ovom će razdoblju upoznati još jednog velikog francuskog strip-autora, Matthieua Bonhommea, te s njim na crtežu izbacuje serijal Messire Guillaume za Dupuis od 2006., a za njega će biti i nagrađen u Angoulemeu 2010. godine. Prije toga, a u prvoj polovici 2000-tih godina, radit će stripovima za djecu (Delcourt Jeunesse) poput Monsieur Formea te serijalu Basil Bonjour, a nakon ovih izdanja, s Duchazeauom na crtežu otisnut će se u grčku mitologiju i stvoriti diptih Gilgamesh za Dargaud.

Ipak, jedan od najhvaljenijih i nagrađivanijih njegovih uradaka dolazi 2019. godine, kad ponovno u suradnji s Vehlmannom kreće u objavljivanje serijala Posljednji Atlas. Ovaj strip, o sitnom kriminalcu i zadnjem postojećem divovskom robotu iz serije Atlas, prima pohvale i nagrade već od prvog albuma, prvenstveno one za najbolji scenarij, kao i više njih za najbolji album, poput Fauve d'Or nagrade u Angoulemeu.

Uz autorski rad u stripu, Gwen de Bonneval bio je i suosnivač i glavni urednik mjesečnika Capsule Cosmique, a u suradnji s velikanima poput Bruna, Pedrose, Tanquerellea i Vehlmanna, pokreće i digitalni strip-mjesečnik Professeur Cyclope. Također, 2015. godine biva predsjednikom Velikog žirija za dodjelu nagrda u službenom izboru na Međunarodnoj smotri stripa u Angoulemeu.

Na vrh