ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Herve Tanquerelle

Herve Tanquerelle, rođen 9. kolovoza 1972. godine u Nantesu, je francuski strip-crtač i scenarist, a poznat je po stripovima La Ballade du Petit Pendu, Le Dernier Atlas i Greenland Vertigo, ali i po tome što je bio suosnivač i glavni urednik digitalnog strip-časopisa Professeur Cyclope.

Objavljeni naslovi

Herve Tanquerelle studira na Ecole Emile-Cohl u Lyonu, privatnoj umjetničkoj školi gdje mu je jedan od predavača bio Yves Got, crtač serijala Le Baron noir, a čiji će utjecaj kasnije biti primjetan u Tanquerelleovom crtežu. Njegov prvi samostalni album, La Ballade du Petit Pendu, izlazi 1998. godine u izdanju l'Associationa. Otada sudjeluje u raznim projektima, a stvara ili samostalno ili u suradnji s mnogim scenaristima, dok mu teme obuhvaćaju mnoge žanrove, uključujući fantastiku, triler i epske priče. Nakon La Ballade du Petit Pendu, sudjeluje u zbirci Comix 2000, a pritom upoznaje Huberta Boularda. Tako počinju suradnju na serijalu Le Legs de l'Alchimiste po Hubertovom scenariju, a u izdanju Delcourta. U istom će razdoblju raditi s Joann Sfar na serijalu Professeur Bell, a za časopis Capsule Cosmique sam stvara strip za mlađe uzraste Tete Noire.

Tanquerelle će tijekom svog stvaralačkog života sudjelovati u više antologija, pa će tako, uz scenarij Jerrya Frissena, Tanquerelle biti jedan od stalnih crtača u serijalu Lucha Libre izdavača Les Humanoides Associes. 2009. sudjeluje na grupnom projektu We are Motorhead, posvećenom hard-rock grupi Motorhead. S Davidom B. kao scenaristom, 2011. crta povijesno-detektivski strip Faux visages, a zatim sa scenaristom Appollom u 2013. godini objavljuje u izdanju Dargauda pustolovni strip Voleurs de Carthage. Zajedno s de Bonevallom, Pedrosom, Brunom i Fabienom Vehlmannom, 2013. godine osniva i digitalni strip-mjesečnik Professeur Cyclope, a u njemu će tri godine raditi i kao glavni urednik.

2017. objavljuje Greenland Vertigo (u izdanju Castermana), priču koja prati njegov put na Greenland 2011. s grupom znanstvenika i Jornom Rielom, danskim piscem koji je prije toga proveo 16 godina na Greenlandu. Strip ipak nije vjerni dnevnik tog putovanja, već više pustolovna komedija, te kao takav dobiva odlične kritike, pri čemu ga mnogi smatraju, između ostalog, i posvetom Hergeu, poznatom belgijskom strip-autoru i kreatoru Tintina.

2018. godine objavljuje album Le Petit Livre french pop u suradnji sa scenaristom Herveom Bourhoisom. Slijedeće godine sudjeluje u stvaranju sage Le Dernier Atlas, nagrađivanom projektu na kojemu ponovno surađuje s Gwenom de Bonevallom, Fabienom Vehlmannom i Fredom Blanchardom.

Na vrh