ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Horacio Altuna

Horacio Altuna (24. studeni 1941., Cordoba) je argentinski crtač stripa, ilustrator i scenarist. Najpoznatiji je po svojoj suradnji s Carlosom Trillom s kojim, između ostalih, potpisuje stripove El Loco Chavez i Vratašca gospodina Lopeza, kao i po svojim erotskim stripovima i ilustracijama za Playboy. Dobitnik je nagrade Yellow Kid Salona stripa u Lucci 1986.

Objavljeni naslovi

Horacio Altuna je samouki umjetnik iz argentinske Cordobe, koji se na strip-sceni pojavljuje 1965. godine. Njegova dugogodišnja suradnja s izdavačem iz Buenos Airesa, Colomba, počinje 1967., a za istog stvara mnoge poznate likove. Među prvim i poznatijim su tako Titan (superheroj sličan Supermanu), Kabul de Bengala ( stvoren 1971. u kolaboraciji s Hectorom Germanom Oesterheldom i Armandom Fernandezom između ostalih), zatim Big Norman (scenarist Robin Wood), Hilario Corvalan (sa Sergiom Almendreom), te Los Cuzados. Osim s ovim izdavačem, radio je i za Quinterno, Abril i Atlantidu, te za londonsku Fleetway grupaciju. U 70-im godinama 20.stoljeća također surađuje s Charlton Comicsima, Playboyem i francuskim Les Humanoides Associes. 1975., a zajedno sa scenaristom Carlosom Trillom, stvara lik novinara Huga Chaveza, najpoznatijeg kao Il loco Chavez, a taj će strip postati jedan od najpopularnijih u Argentini. Zahvaljujući ogromnom uspjehu, strip se adaptira i za televiziju, a potom se izdaje i u Španjolskoj i Francuskoj.

Altuna kasnije postaje i tajnik argentinske strip-udruge, a predaje i grafiku u Buenos Airesu. 1982. godine seli u Španjolsku, gdje se povezuje s jednom od ključnih osoba španjolskog stripa tog razdoblja, Josepom Toutainom. Već suvereno vladajući crno-bijelim tehnikama u stripu, sljedeće razdoblje obilježavaju mnoge priče rađene u koloru izdavane diljem Europe, a uključuju i Ficcionario, Tragaperas, Merdichensky i Charlie Moon. Godine 1986. crta političku priču Chances za Pilote et Charlie, a za što prima i nagradu Yellow Kid za najbolju ilustraciju (International Comics Salon, Lucca). U 90-im godinama izdaje više strip-albuma, uključujući Charliea Moona (s Trillom), Noels Fripons i Voyeur.

Od 1993. nalazimo ga i u Co & Co, novom mjesečniku za odraslu publiku izdavača Ediciones B, za koji radi Hot LA. Specijalizirajući se za kratke erotske priče, njegovi se uratci izdaju u većini europskih izdanja časopisa Playboy. Uz to, tada radi i na obiteljskom stripu Familia tipo koji izdaje španjolska dnevna tiskovina El Periodico, a kasnije i argentinski El Nene Montano. Kao veoma nadareni umjetnik u sferi stripovskog strip-realizma, Altuna doprinosi stripu inovativnim izmjenama u klasičnom izgledu istog, ponajviše eksperimentirajući s pozicioniranjem svojih tekstualnih oblačića.

Na vrh