ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Howard Chaykin

Howard Victor Chaykin, rođen 7. listopada 1950. godine u Newarku, američki je strip-crtač i scenarist. Tijekom svoje duge karijere radio je za DC, Marvel, Dark Horse i Image Comics, ali i za mnoge manje strip-nakladnike, a radio je i na televizijskim adaptacijama poznatih strip-serijala. Njegovo potpis poznaju mnoge poznate strip-franšiza, ali izdvojimo njegov rani uspjeh sa serijalom American Flagg i kontroverznim serijalom Black Kiss, te rad na Marvelovim Star Wars adaptacijama i Punisheru.

Objavljeni naslovi

Howard Chaykin se rodio u New Jerseyju, ali odrasta u New Yorku (Staten Island, Brooklyn i Queens), a rani poticaj na crtanje i strip dolazi iz kruga obitelji, prvenstveno poočima. Glavni profesionalni uzor postat će mu prvi mentor i poznati strip-crtač Gil Kane. Počinje objavljivati svoje crteže 70-ih godina 20. stoljeća u raznim SF i strip-fanzinima, a već od 197. godine počet će raditi crtačke poslove za DC u serijalima Young romance, Forbidden Tales of Dark Mansion i Weird War Tales. Prvi veći naslov koji će crtati za DC bit će dobro primljeni, ali kratkotrajni serijal Sword of Sorcery, a prije prelaska u Marvel radit će i na 12-straničnoj priči o Batmanu.

U Marvelu će početi raditi na prvoj Killraven priči, a za njih će, između ostalog, stvoriti i lik Dominica Fortunea. Ipak, vjerojatno najzanimljiviji projekt za Marvel u ovom razdoblju bit će suradnja sa scenaristom Royom Thomasom na adaptaciji prvog Star Wars filma 1976. godine. Nacrtat će prvih 10 brojeva koji će, kao i film, biti veoma uspješni iznad svih očekivanja, ali se potom okreće dugim projektima. U kasnim 70-im godinama dat će značajan doprinos SF&F strip-časopisu Heavy Metal, a radit će i na istoimenom animiranom filmu iz 1981. godine Ivana Reitmana. U ovom će razdoblju postati jedan od pionira crtanog romana, crtajući adaptaciju klasičnog SF romana The Stars My Destination Alfreda Bestera. Uz to će surađivati s proslavljenim žanrovskim autorima, Michaelom Moorcockom i Samuelom R. Delanyjem, na prva dva originalna crtana romana, The Swords of Heaven, the Flowers of Hell (Moorcock) i Empire (Delany).

1980-ih godina, Chaykin će raditi na više projekata, ali prvi veliki kritički i komercijalni uspjeh dolazi sa serijalom American Flagg!, a koji sam crta i piše za tek osnovani First Comics. Serijal je postao uspješan i utjecajan, te miješa različite dotadašnje Chaykinove teme – jazz, šund-stereotipe, SF i seksualne motive. Ovaj će serijal pomesti konkurenciju na dodjeli britanskih nagrada Eagle 1984. godine, te će od deset nominiranih kategorija, nagradu primiti u njih čak sedam. 1987. godine, a potaknuti prijedlogom DC Comicsa o etiketiranju stripova ovisno o količini nasilja i seksualnog sadržaja u njima, Chaykin će, uz Franka Millera i Alana Moorea, bojkotirati ovog izdavača i odbiti daljnju suradnju s njima. Kao direktan odgovor na ovaj događaj, Chaykin će samostalno stvoriti 1988. godine kriminalističko-erotski serijal Black Kiss za Vortex Comics. Njegov vjerojatno i najkontroverzniji rad, Black Kiss uvodi scene nasilja i eksplicitnog seksualnog sadržaja dotad jako rijetke u strip-izdavaštvu. Serijal će biti metom kritike, ali će s druge strane biti i veoma uspješan kod publike, a Chaykinova naracija će biti posebno hvaljena. Ipak, zbog bojazni da bi se ovakav strip mogao smatrati pornografijom, originalna izdanja su došla na police u zatvorenoj plastičnoj vrećici, ne bi li slučajni kupci ostali osupnuti prilikom ležernog prelistavanja ove priče, a koja se uglavnom vrti oko seksom opsjednutih vampira u Hollywoodu.

U 90-im godinama 20. stoljeća te kasnije nastavit će s radom u stripu, ali u manjem obimu. I dalje će raditi s velikim izdavačima i na velikim serijalima, primjerice na Punisheru i Wolverineu za Marvel, a radit će ponovno i za DC na serijalima poput Batmana. Uz to, radit će i na televizijskim serijama poput The Flasha i Mutant X-a. Tijekom svoje karijere, primio je veliki broj nagrada i priznanja, ali još je značajniji utjecaj koji su njegovi uratci, što temom, a što pristupom, ostavili na kasnije generacije strip-autora.

Na vrh