ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Hubert

Hubert, pravim imenom Hubert Boulard,je rođen 21. siječnja 1971. u Saint-Renanu, a umire 12. veljače 2020. godine u Parizu. Hubert je francuski strip-crtač i scenarist, poznat po svojim stripovima Gospođica Nedirka i Ljepotica.

Objavljeni naslovi

Hubert potječe iz obrtničke, katoličke obitelji, a veći dio odrastanja se borio s nedijagnosticiranom depresijom. Te su rane godine nadahnule njegov kasniji rad, kao što je napomenuo u jednom intervjuu, „s mnoštvom čudovišta i likova na rubu“. Nakon završetka studija (L'Ecole regionale des beaux-arts d'Angers), brzo se odmiče od akademskih područja likovne umjetnosti i usmjerava na strip. Već na studiju upoznaje strip-autora Yoanna, a on ga potom upoznaje s drugima, između ostalih i s Alexom Barbierom.

Kao kolorist radio je s mnogim autorima. Prvo surađuje s Yoannom i Ericom Omondom (Ninie Rezergoude), Corbeyranom (Le Clan des chimeres), Richardom Malkom i Paulom Gillonom (L'Ordre de Ciceron), te Davidom B. i Jasonom. Počinje pisati i scenarije u 2002. godini, kad s Herveom Tanquerelleom objavljuje Legs d'alchimiste i Yeux Verts sa Zanzimom. Svoj prvi veliki uspjeh među publikom i kritikom je Gospođica Nedirka: Djevica iz bordela (2006.), koju na njegov scenarij crta Kerascoet (zajedničko ime za par autora, pravim imenom Marie Pommepuy i Sebastien Cosset), a objavljuje Dargaud. U suradnji s istim crtačima, ali ovaj put za Dupuis, Hubert stvara serijal Ljepotica, koji će, među ostalim priznanjima, dobiti i nagradu za najbolji crtani roman 2015. godine u SAD-u (Firecracker Alternative Book). Iste će godine primiti i prestižnu nagradu Jacques Lob za svoj cjelokupni dotadašnji rad. Potom će u suradnji s više autora (Ettiene Le Roux, Marie Caillou i Virginie Augustin, s kojom stvara Izvolite, gospodine?) primiti i nagradu Diagonale. 2014. će mu Soleil objaviti Les Ogres-Dieux, a kojeg radi zajedno s crtačem Bertrandom Gatignolom. Ovaj će strip dobiti i nagradu za najbolji serijal na Festivalu stripa i igara u Lucci 2019.

Hubert 2013. godine radi na skupnom projektu Les Gens normaux, paroles lesbiennes gay bi trans, a koji je stvoren u isto vrijeme kad je u Francuskoj bilo aktualno glasanje za legalizaciju istospolnih brakova. U 2019./2020., do svoje smrti, radi na scenariju za još dva stripa: Boiseleur : Les Mains d'Ilian s Gaelle Hersent, te Peau d'homme sa Zanzimom.

Na vrh