ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Jason Aaron

Jason Aaron (28. siječnja 1973.) je poznat po stripovima različitih serijala, kao što su Tor, Skalpirani, Doctor  Strange, Osvetnici i Wolverine, a ljubitelji stripa (i ekranizacija istih) će ga još bolje upoznati nakon premijere novog Tora (Thor:Love and Thunder, 2021.), koji je zasnovan na njegovom stripovskom predlošku. Uz mnoge nagrade u izabranoj mu struci,  Aaron se može i pohvaliti da je radio s Esadom Ribićem (Thor:God of Thunder), ali također da je u srodstvu sa autorom poluautobiografskog romana po kojem je kasnije snimljen kultni film Full Metal Jacket (Gustav Hasford, The Short-Timers, 1979.), što je imalo ogroman utjecaj na mladog Aarona i njegov kasniji rad.

Objavljeni naslovi

Aaron se prvotno probio s Wolverineom(2001.), kad se našao ispred drugih autora u natjecanju Marvel Comicsa za nove talente, a ta osmostrana priča je i izdana u lipnju 2002. (Wolverine br.175). Prvi veliki uspjeh slijedi pak par godina kasnije, kad je pod etiketom Vertigo (DC Comics) objavljena njegova Druga strana (The Other Side, 2006.), pričom smještena u Vijetnamu, te već sa svojim drugim uratkom biva nominiran za prestižnu nagradu struke, Eisner Awards, što se u američkom stripu smatra ekvivalentom filmskog Oscara. Time se otvara put novim uspjesima u Vertigu, pa tako on i crtač R.M. Guera kreću u stvaranje serijala Skalpirani. Iako u 2008. potpisuje ekskluzivni ugovor s Marvelom, to neće utjecati na njegov daljnji rad na ovom serijalu.

Za Marvel počinje pisati već 2007. s epizodama smještenim u serijale poput Wolverinea i Crne Pantere. U Wolverine se ponovno vraća u Wolverine:Weapon X, a kasnije radi na ponovno pokrenutim serijalima starijih uspješnica (The Incredible Hulk, 2011.; Thor: God of Thunder, 2012.). Uz sve ovo, radio je stripove i u Star Wars svijetu, te u drugim uspješnim serijalima (Doctor Strange, Osvetnici, Southern Bastards, The Goddamned). Nepotrebno je naglašavati da taj rad nije ostao neprimijećen: dobitnik je mnogih nagrada (Harvey Award, 2015.; Inkpot Award, 2016.; Eisner Award, 2016. u dvije kategorije i za rad na više stripova). Pohvale i izvan užeg dijela struke su česte, pa tako (između mnogih), Philadelphia Daily News hvali njegove Skalpirane kao „Jedan od najboljih stripova ikad stvorenih“.

 

Na vrh