ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Jean-Baptiste Andreae

Jean-Baptiste Andreae, rođen 10. siječnja 1964. godine u Bordeauxu, je francuski strip-crtač i kolorist. Poznat je po svom radu na serijalima poput MangeCoeur, Wendigo i Terre Mecanique.

Objavljeni naslovi

Jean-Baptiste Andreae studira likovne umjetnosti na Sveučilištu u Bordeauxu, a prvi mu je posao bio u oglašavanju. 1991. godine upoznaje Mathieua Gallia, te na njegov scenarij počinje crtati serijal MangeCoeur za Vents d'Ouest 1993. godine. Uz veliku pažnju koju posvećuje detaljima, njegov rad biva prepoznat, a treći album i nagrađen na Međunarodnoj smotri stripa u Angoulemeu, a do 1999. prodaja ova tri albuma prelazi 15 000 primjeraka. Isti će dvojac nastaviti suradnju na serijalu Wendigo 1998. godine, a koji je inspiriran djelom Jacka Londona. I u tom će serijalu biti prepoznata izražena preciznost njegova crteža.

U međuvremenu, Andreae sudjeluje u radionicama na fakultetima, no potom započinje serijal Terre Mecanique uz scenarista Patricka Fitoua, a koji 2002. počinje izdavati Casterman. 2014. će njegovi radovi biti izloženi na Maison des Consuls u Saint-Junienu. Od 2012., zajedno sa scenaristom Wilfridom Lupanom, radi na novom serijalu Azimut, za koju dobiva i nagradu Crayon d'Or.

Na vrh