ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Jean-Blaise Djian

Jean-Blaise Djian, također poznat pod pseudonimima Djian i JB Djian, punim imenom Jean-Blaise Mitildjian, je francuski strip-scenarist i skladatelj, rođen 10. kolovoza 1953. godina u Courbevoieu. Najpoznatiji je po svom nagrađivanom serijalu Les Quatre de Baker Street, te serijalu Veliki mrtvac.

Objavljeni naslovi

Jean-Blaise Djian je uglavnom radio kao skladatelj prije no što je 1987. godine upoznao Regisa Loisela. One će ga poučiti osnovama scenatističkog zanata u stripu, te su zajedno već 1988. objavili prvi uradak u kolektivnoj zbirci Le Retour de la Bande a Renaud, a potom će početi surađivati i s crtačem Adrienom Flochom. Zajedno će raditi na serijalu Fatal Jack za Soleil, a kasnije će raditi i s drugim autorima za istog izdavača, poput diptiha Fleurs Carnivores s crtačem Regisom Penetom. Također će stvoriti više stripova za Emmanuel Proust Editions, poput stripova Chito Grant, La Tombelle i Galathea, no među najvećim uspjesima su mu stripovi stvoreni za izdavača Vents d'Ouest. S Regisom Loiselom napravit će veliki serijal Veliki mrtvac (crtač Vincentom Mallie), a kasnije i veoma hvaljeni i nagrađivani serijal Les Quatre de Baker Street.

Djian će također biti dio umjetničkog odbora pri festivalu Des Planches et des Vaches, a 2011. godine će primiti i posebnu nagradu za svoj dugogodišnji rad. Djian trenutno živi i radi u Normandiji, u gradiću Courseulles-sur-Mer.

Na vrh