ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Jean-Claude Forest

Jean-Claude Forest, rođen 11. rujna 1930., a preminuo 30. prosinca 1998. godine, poznato je ime u analima franko-belgijske škole stripa, a imao je i prepoznatljiv crtačko-scenaristički stil. Ostat će najpoznatiji po tome što je stvorio Barbarellu, kultni serijal i jednu od prepoznatljivijih strip-heroina, što kroz strip, a što kroz kasniju izvrsnu filmsku adaptaciju, koja je i sama stekla kultni status.

Objavljeni naslovi

Jean-Claude Forest odrasta u Le Perreux-sur-Marne, predgrađu Pariza, a nakon studija dizajna 50-ih godina prošlog stoljeća odmah počinje raditi kao ilustrator. Već tijekom studija nacrtat će svoj prvi strip, Fleche Noire, kojeg slijedi Le Vaisseau Hante, a potom će nacrtati i više epizoda Charlota, popularnog francuskog stripa kojem je osnovno nadahnuće bio Charlie Chaplin. Kasnije će postati jedan od traženijih ilustratora SF knjiga, ali i velikog broja francuskih novina i časopisa. S poznatim redateljem Alainom Resnaisom, Forest postaje jedan od utemeljitelja francuskog Strip-kluba ranih 1960-ih.

Najveći uspjeh i svjetsku slavu donijet će mu pak erotsko-znanstvenofantastični serijal Barbarella, prvi put objavljen u časopisu V Magazine 1962. godine. Barbarella postaje instant-uspješnica, te ubrzo biva prevedena na mnoge jezike i time stiče ogromnu čitateljsku publiku. Ovaj će uradak biti preteča erotskog stripa, odnosno stripa za odrasle, a već 1967. dobit će i svoju filmsku adaptaciju koja će i sama postati velika uspješnica, te dodatno proširiti glas o ovoj Forestovoj heroini. Ipak, nastavlja stvarati i nove naslove – 1964. godine objavljuje Bebe Cyanure, a zatim piše i Naufrages du Temps, a iz kasnijeg razdoblja izdvaja se adaptacija knjige Julesa Vernea L'Ile Mysterieuse, te serijal Hypocrite koji će krasiti još jedna erotska heroina. Forest će također raditi na televiziji, te pisati pjesme, a za svoj rad u stripu primit će više velikih strukovnih priznanja u Francuskoj i Europi, uključujući Veliku nagradu Angoulemea 1984. godine.

Na vrh