ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Jean-David Morvan

Jean-David Morvan je francuski strip-autor, rođen 28. studenog 1969. godine u Reimsu. Morvan će za svoje uratke primiti veći broj nagrada, uključujući nagrade festivala stripa u Angouelemeu, kao i nagradu Saint-Michel, a njegov vjerojatno najbolji i svakako veoma popularni doprinos svijetu stripa postat će SF serijal Sillage.

Objavljeni naslovi

Jean-David Morvan će kao mladac potpuno uroniti u SF žanr u svim medijima, te će ga prema stripu, između ostalog, ponijeti želja da stvara nove i futuristične svjetove. To će ga dovesti do prestižne škole za umjetnost Saint-Luc 1989. godine, a potom će na sveučilištu studirati lijepe umjetnosti i arhitekturu. Ipak, prihvatit će da mu pisanje scenarija ide još i bolje, te je danas primarno poznat kao odličan i plodan strip-scenarist, s više od 230 naslova u karijeri iza sebe.

Prvi će profesionalni album nazvati Reflets perdus, a objavit će ga 1993. godine sa Sylvanom Savoiom za malu izdavačku kuću (Zenda). Za istog izdavača će već sljedeće godine napraviti strip Horde, a sa Savoiom i Buchetom počet će u međuvremenu rad na strip-serijalu Nomad. Ovime će započeti plodno razdoblje suradnje s mnogim drugim strip-autorima, a radit će i za većinu veliki izdavača poput Glenata, Delcourta i Editions Soleila. Poznatiji naslovi ovog razdoblja uključivat će i stripove Bunker Baby Doll, Coka, La Quete des reponses, A l'eau, Lord Clancharlie, Zorn et Dirna, Sept secondes, Cycle de Tschai te Sir Pyle i Navis s Joseom Luisom Munuerom. Kasnije će s ovim odličnim strip-crtačem preuzeti i kultni serijal Spirou et Fantasio 2004. godine, te ga zajedno modernizirati i uvesti u 21. stoljeće. Od ostalih prepoznatih uradaka svakako valja posebno spomenuti space operu Sillage, nastalu 1998. godine u kolaboraciji s čestim partnerom Buchetom, koja će naići na odličnu recepciju i jedna je od najboljih svog vremena i žanra. Svakako će iskoristiti Morvanov puni potencijal, čiji je stil lako opisati kao zanimljivu kombinaciju klasične SF-estetike, herojskog fantasyja, jakog ritma punog avanture i nesputanog humora.

Na vrh