ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Jean Dufaux

Jean Dufaux je jedan od najplodnijih europskih strip-scenarista, rođen u Belgiji (Ninove) 7. srpnja 1949. godine. Stvorio je veliki broj serijala za velike izdavače poput Dargauda, Glenata i Le Lombarda, a surađivao je i s velikim brojem drugih talentiranih autora, te pisao u različitim žanrovima, često s daškom nadnaravnog ili fantastičnog u mnogim pričama. Neke od najpoznatiji uradaka su mu i serijali Džin, Žalopojka za izgubljenim pustarama, Jessica Blandy i Šuma djevica.

Objavljeni naslovi

Jean Dufaux prvo biva fascininiran kinematografijom, te će tako početi studirati kinematografiju, te će i započeti raditi kao novinar za filmski časopis Cine-Presse. Prvi strip-scenarij biva mu objavljen u Tintinu, gdje će započeti svoju dugogodišnju kolaboraciju s Renaudom. 1987. godine zajedno će početi raditi na Dufauxovom prvom velikom serijalu, Jessica Blandy, čija će popularnost biti dobrim djelom zasnovana na psihološkoj dubini njegovih likova. Kroz ostatak 80-ih i početak 90-ih počet će veliki broj serijala, poput Melly Brown (crtač Musquera), široko prepoznat post-apokaliptični serijal Beatifica Blues (s Griffom), te će ponovno raditi s Renaudom na fantastičnom serijalu Les Enfants de la Salamandre. 1992. godine će s mladom strip-crtačicom Viviane Nicaise objaviti serijal Sang de Lune, a zatim će s velikim Grzegorzom Rosinskim započeti veliki i hvaljeni serijal Žalopojka za izgubljenim pustarama.

U novom mileniju, Dufaux će započeti još jedan fantastičan serijal, Džin, s crtačicom Anom Miralles, a pokrenut će i serijale Jaguar, Les Rochester, Lady Elza, Double Masque, Croisade, Conquistador, Medina, Loup de Pluie, Saga Valta i Sortileges. Također će nastaviti suradnju s Renaudom na serijalima Venus H. i La Route de Jessica, te će napraviti jedan album za klasični serijal Blake&Mortimer s Antoineom Aubinom. Uza sve navedeno, ovo je samo jedan dio Dufauxovog stvarateljskog opusa. Njegovi serijali postat će veliki komercijalni uspjesi, a naravno, za velik dio će primiti i priznanja, pohvale i nagrade kritike, te čitateljske publike. Također je predsjednik odbora za dodjelu prestižne belgijske nagrade Diagonale, a u uz to je odlikovan viteškom titulom u francuskom l'Ordre des Arts et des Lettres.

Na vrh