ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Jean-Louis Tripp

Jean-Louis Tripp, rođen 4. veljače 1958. godine u Montaubanu, francuski je strip-crtač i scenarist, kao i kipar i slikar. Najpoznatiji i najnagrađivaniji njegovi uratci su zasigurno četverodjelni serijal Jacques Gallard, te veliki serijal Trgovina, a uz mnoga prestižna strukovna priznanja, Tripp je nedavno odlikovan i redom viteza u francuskom L'Ordre des Arts et des lettres.

Objavljeni naslovi

Tripp počinje svoju karijeru u stripu preko Presse Pirate fanzina 1975. godina, potom se njegovi radovi pojavljuju i u Metal Hurlantu, a dvije godine kasnije će objaviti svoj prvi strip Le Boeuf n'est pas mode. Slijedi plodna faza u kojoj objavljuju više albuma za više poznatih izdavača, poput Futuropolisa (Le pari, Peau de banane), Milana (Dinghys dinghys) i Castermana (Le Violon et l'Archer). Prvi veliki uspjeh dolazi upravo u izdanju Milana, gdje započinje serijal Jacques Gallard. Ovaj će serijal uglavnom napraviti sam, no na drugom mu se albumu pridružuje scenarist Marc Barcelo (Soviet zig zag). Od 1983. do 1989. godine izaći će 4 albuma, a primit će više velikih strukovnih nagrada, uključujući veliku nagradu kritike (tad poznatu pod nazivom Bloody Mary), te nagradu Lucien dodjeljivanu u Angoulemeu.

U devedesetim godinama prošlog stoljeća, Tripp pravi kraću pauzu u svom strip-stvaralaštvu, te se okreće kiparstvu i slikarstvu, a poznati su mu uratci Media Man i Christian Titan. U 2000-ima se polako vraća stripu, nakon što se seli u Quebec i preuzima mjesto profesora na Sveučilištu u Quebecu. U Kanadi će dijeliti studio s legendarnim Regisom Loiselom, no prva kolaboracija bit će mu s Alexandrom Carasco na Paroles d'anges 2004. godine. Već sljedeće godine počinje svoj veliki projekt s Loiselom, serijal Trgovina. Ovaj će biti specifičan po tome što će ovaj dvojac dijeliti rad na scenariju i crtežu, uz pomoć F. Lapierrea na koloriranju. Priča prati život malog sela (Notre-Dame-des-Lacs) u Quebecu tijekom 1920-ih godina, a u fokusu je Marie, mlada udovica koja preuzima vođenje naslovne trgovine nakon muževe smrti. Prvi album izlazi 2006. godine u izdanju Castermana, dok 2014. izlazi zadnji album u serijalu, Notre-Dame-des-Lacs. Ovaj će se naći u službenom izboru festivala stripa u Angoulemeu, kao i nekoliko prethodnih albuma. Popularnost serijala potvrđuje i potražnja za više knjiga koje su napravljene na temu samog stvaranja ovog stripa, a napravljena su čak i dva dokumentarca koji opisuju upravo ovu poznatu kolaboraciju.

Po završetku ovog projekta, Tripp sudjeluje u pokretanju novog časopisa Pandora koji pokreće Casterman. 2017. godine, Tripp pokreće svoj autobiografski serijal, Extases, a već dvije godine kasnije ovaj se uradak adaptira za kazalište. Za ukupnost svog rada i djela u kulturi, francusko ministarstvo kulture odlikuje ga redom viteza u njihovom L'Ordre des Arts et des lettres.

Na vrh