ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Jean-Marc Rochette

Jean-Marc Rochette, rođen 23. travnja 1956. godine u Baden-Badenu, je francuski slikar, ilustrator, te strip-crtač i scenarist. Poznat je po radu na strip-serijalima Edmond le Cochon i Le Transperceneige, kao i po ilustriranju klasičnih djela svjetske književnosti, poput Voltaireovog Candidea i Homerove Odiseje.

Objavljeni naslovi

Jean-Marc Rochette studira povijest umjetnosti i likovne umjetnosti, a rani mu radovi izlaze u časopisima Le Canard Sauvage i Actuel. Zatim se neko vrijeme bavio animacijom, a prvi profesionalni uratci mu izlaze 1976. u L'Echo des Savanes.

Počinje s kratkim pričama koje kasnije Futuropolis izdaje u albumu Le Depoteur de Chrysanthemes, a 1980. godine sa scenaristom Martinom Veyronom počinje crtati antropomorfni serijal Edmond le Cochon, koja će izlaziti do 1983., ali će biti ponovno pokrenuta 1992. godine. U tom će razdoblju također stvoriti lik i priču Claudiusa Vignea u A Suivreu. Nakon smrti Alexisa, preuzima crtež u crtanom romanu Le Transperceneige u suradnji s Jacquesom Lobom, a kasnije s Benjaminom Legrandom. Ovaj će post-apokaliptični uradak privući veliku pažnju, a bit će i nagrađen na Međunarodnoj smotri stripa u Angoulemeu. Također će po njemu biti snimljen i dugometražni film 2013., te tv-serija 2020. godine, a obje su adaptacije poznate pod engleskim nazivom Snowpiercer.

1987. godine započinje serijal Nemo et le Capitaine Vengeur u suradnji s Jean-Pierreom Hugotom, a koji će izlaziti u časopisu Okapi. Od iste će godine početi raditi nogometne ilustracije za Le Sport i L'Equipe. Do sredine 1990-ih je započeo nove serijale za A Suivre, poput L'or et l'esprit i Les Aventures Psychotiques de Napoleon et Bonaparte, a potonji će dobiti nagradu za humor u Angoulemeu 2001.

Uz rad u stripu, ilustrirao je i više knjiga za djecu i neke poznate bajke, a poznatiji naslovi su Coyote mauve, Pinocchio, Le Petit Poucet i Le chat botte. Također je ilustrirao književne klasike poput Candidea i Odiseje, a tijekom godina će se nastaviti vraćati radu na popularnom serijalu Le Transperceneige.

Na vrh