ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Jean-Yves Ferri

Jean-Yves Ferri, rođen 20. travnja 1959. godine u Alžiru, nagrađivani je francuski strip-crtač, scenarist i kolorist. Najpoznatiji je po svom radu na kultnom francuskom serijalu Asterix, te suradnji s Larcenetom na više projekata, od kojih se ističe serijal Povratak zemlji.

Objavljeni naslovi

Jean-Yves Ferri u svijet stripa ulazi preko časopisa Fluide Glacial za koji će raditi do 1993. godine, a prvi samostalni uradak bit će mu diptih Fables autonomes objavljen 1996., odnosno 1998. godine. Početkom novog tisućljeća počet će paralelno raditi na većem broju hvaljenih i nagrađivanih projekata, a prvi u nizu bit će serijal Aime Lacapelle, veoma uspješan crnohumorni serijal o seoskom policajcu i koji se opisuje kao nadahnuće za cijelu generaciju poljoprivrednika-odmetnika. Ferri i Manu Larcenet počinju svoj hvaljeni serijal Povratak zemlji 2002. godine, a u njemu Ferri pokušava spojiti provincijski lokalitet s percepcijom svijeta jednog dugogodišnjeg građanina.

Potentna i prožimajuća ruralna idila bit će česta nit-vodilja Ferrijeva rada, počevši već od Fables autonomes, no 2011. i ne mijenja previše u svom pristupu stripu, kad počinje raditi na široko prepoznatom serijalu Asterix, nastavivši Uderzovim Goscinnyjevim stopama. Do 2021. stvorit će pet nastavaka ovog popularnog serijala, počevši s ukupno 35. albumom u ovom nizu, nazvan Asterix chez les Pictes, a na crtežu če mu se pridružiti Didier Conrad. Uz mnoga strukovna priznanja i nagrade, izdvojimo jedno od najvećih priznanja za rad u kulturi – 2014. godine Ferri dobiva viteški čin u francuskom Ordre des Arts et des Lettres.

Na vrh