ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Jeff Lemire

Jeff Lemire, rođen 21. ožujka 1976. godine u okrugu Essex (Ontario), kanadski je strip-autor i scenarist, umjetnik i televizijski producent. Za svoj rad će primiti prestižna zapadna strukovna priznanja, a podjednako je omiljen kako kod kritike, tako i kod čitateljske publike. Jedno od poznatijih njegovih djela je priča smještena u rodni mu okrug, Okrug Essex, a od drugih popularnijih naslova ovdje vrijedi spomenuti serijale Predak, Sweet Tooth i The Nobody, te veliki broj poznatih naslova koje je stvorio radeći za velike izdavače poput DC-a i Marvela.

Objavljeni naslovi

Jeff Lemire odrasta u Woodsleyju pokraj jezera St. Clair u okrugu Essex, a nakon pohađanja filmske škole, odlučuje se ipak baviti stripom, jer mu je taj medij više odgovarao poradi njegove samotnjačke osobnosti. Profesionalnu karijeru počinje početkom novog tisućljeća, a nakon što objavljuje svoj prvi i nagrađeni strip Lost Dogs 2005. godine, Lemire počinje raditi pod okriljem Top Shelf Productionsa. Uskoro će se zaista probiti i pridobiti pažnju šire javnosti trilogijom Okrug Essex iz 2008./2009. godine, a ovaj će hvaljeni uradak uskoro biti spominjani kao filmska adaptacija, a kasnije će ipak početi snimanje kao 6-djelna miniserija, na čijoj će produkciji Lemire direktno biti uključen kao scenarist i pisac.

Nakon ove uspješnice, slijede još dva velika naslova, ovaj put pod DC-evom etiketom Vertigo. Prvi od ovih je strip The Nobody, priču o identitetu, strahu i paranoji u okviru male zajednice, a drugi je serijal Sweet Tooth objavljen u osam epizoda. I ovaj potonji će biti pretvoren u šestodjelnu miniseriju pod produkcijskom tvrtkom Team Downey. Od prosinca 2010. godine, Lemire će potpisati ekskluzivni ugovor s DC Comicsom, te će u ovom razdoblju na njihovim popularnim serijalima Superboy, Green Arrow i Teen Titans. Po isteku ovog ugovora, počet će raditi i s drugim izdavačima. Prvenstveno će se ovdje istaći njegov rad za Marvel, pogotovo na serijalima All-New Hawkeye te Old Man Logan, dok će njegov kreativni doprinos liku Moon Knighta postati inspiracija za još jednu televizijsku adaptaciju, ovaj put za Disney.

Od velikih naslova za ostale izdavače, vrijedi spomenuti još nekoliko strip-projekata. Za Valiant Entertaintment stvorit će 4-djelni serijal The Valiant, a potom će započeti pisati i Bloodshot Reborn. 2015. godine se udružuje s Dustinom Nguyenom na stvaranju znanstveno-fantastičnog serijala Predak za Image Comics, a, očekivano, prava na adaptaciju ovog predloška u dugometražni film su također otkupljena, pri čemu je najbolju ponudu na kraju dao Sony Pictures. Par godina kasnije objavit će kritički hvaljen serijal Plutona, te nagrađivani serijal Black Hammer za Dark Horse Comics. Od nedavnih projekata, spomenimo još odlične serijale Royal City, Sentient i Little Monsters.

Lemire će za svoj opus zaslužiti mnogo nominacija te primiti više nagrada, uključujući prestižnu američku nagradu Eisner, a njegov će Okrug Essex postati prvi književni izbor i preporuka za čitanje te dekade po izboru kanadskih čitatelja. Jeff Lemire je oženjen, te od 2009. godine živi u Torontu.

Na vrh