ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Jerome Charyn

Jerome Charyn, rođen 13. svibnja 1937. godine u Bronxu, američki je spisatelj, autor mnogih nagrađivanih knjiga, crtanih romana, memoara i kratkih priča, te poštovani sveučilišni profesor. Njegovih pola stoljeća proslavljenog i priznatog rada u književnosti počinje 1975. godine detektivskim romanom Blue Eyes, u kojem svijet upoznaje sa svojim najpoznatijim likom, detektivom Isaacom Sidelom. Od rada u stripu izdvajamo priče Mađioničareva žena, Đavolja usta i Little Tulip, koje možete pročitati u našem Njujorškom triptihu, te nedavno objavljeni crtani roman New York Cannibals.

Objavljeni naslovi

Jerome Charyn je rođen u židovskoj obitelji imigranata, od oca poljskog ,te majke bjeloruskog porijekla. Djetinjstvo provodi u siromašnim četvrtima Bronxa pod zaštitom starijeg brata Harveyja, a koji će kasnije postati policijski inspektor na Manhattanu, te će kroz njega upoznati svijet kriminala i poslužiti kao inspiracija za njegova najznačajnija djela. Osim toga, djetinjstvo će mu obilježiti i interes za strip i film, a pohađat će srednju školu za glazbu i umjetnost, s naglaskom na slikarstvo. Ipak, okrenut će se književnosti upisom na Sveučilište Columbia, gdje će studirati povijest i komparativnu književnost (s naglaskom na rusku književnost), te diplomirati s počastima 1959. godine. U 60-im godinama 20. stoljeća počet će raditi kao profesor, prvo na svojoj matičnoj srednjoj školi, ali će tijekom godina predavati i na sveučilištima Rice i Princeton, te na City College of New York i American University of Paris.

Prvi literarni poriv koji će ga potaknuti na pisanje kriminalističkih romana bit će kultni lik detektiva Lewa Archera Rossa McDonalda, odnosno osma knjiga iz tog kultnog serijala naslovljena The Galton Case objavljena 1959. godine. Uz stvarna iskustva njegovog brata Harveyja, Charyn će krenuti u stvaranje vlastitog serijala. Njegov prvi roman, Once upon a Droshky, biva objavljen 1964. godine, ali tek 1975., uvođenjem lika Isaaca Sidela u romanu Blue Eyes, stječe široku prepoznatljivost i kritički uspjeh. Charynova prethodna iskustva oblikovat će njegove romane u nešto tad sasvim novo – radikalno, inventivno, te konstantno drugačije od čitateljskih očekivanja. Ovih deset knjiga osnovnog serijala bit će konstantno u tisku kroz tri desetljeća i prevedene su na sedam jezika, a odnedavno su dostupne i u e-formatima. Osim detektivskih romana, proslavio ga je i kontroverzni roman iz 2010. godine The Secret Life of Emily Dickinson, u kojem preuzima glas ove naslovne pjesnikinje i govori o njenom/svom tajnom životu i puni ga izmišljenim osobama. Iako je jedan dio kritike bio stava da je Charyn bio preodvažan u svom potpunom posuđivanju i transformaciji života Emily Dickinson, drugi su pak pozdravili ovakav smion i iscrpan, iako fikcionalan, opis života omiljene pjesnikinje.

Prepoznat i hvaljen je i Charynov doprinos crtanom romanu, prvenstveno u suradnji s poznatim strip-crtačima Jacquesom de Loustalom, Joseom Antoniom Munozom i Francoisom Boucqom. 1986. godine će prva suradnja s Boucqom, album Mađioničareva žena, već biti nagrađena na Međunarodnoj smotri stripa u Angoulemeu u kategoriji najboljeg francuskog stripa. S njim će također surađivati i na albumima Đavolja usta i Little Tulip, te stripu New York Cannibals koji se nadovezuju na Little Tulipa, a u izboru je za Veliku nagradu kritike 2021. godine.

Jerome Charyn će primiti mnoge nagrade za svoj rad, a od važnijih izdvojimo još nagradu Rosenthal koju dodjeljuje American Academy of Arts and Letters, te viteški čin u francuskom Ordre des Arts et des Lettres. Uz ovo, manje je poznato da je Charyn i odličan stolnotenisač, jednom prilikom čak ušavši među najboljih 10 posto stolnotenisača u Francuskoj, a na tu je temu napisao i knjigu Sizzling Chops & Devilish Spins. Iako je živio i radio diljem Amerike i Europe, trenutno će te ga najčešće naći negdje između New Yorka i Pariza.

Na vrh