ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Jérôme Félix

Jérôme Félix je francuski strip-scenarist i crtač, rođen 27. srpnja 1972. godine u Normandiji. Zajedno s drugim scenaristima i crtačima, dio je umjetničkog odbora festivala stripa Des Planches et des Vaches, a među njegovim popularnim uradcima ističe se nagrađivani crtani roman Svi do zadnjeg.

Objavljeni naslovi

Jérôme Félix počinje kao crtač, ali se relativno rano ipak odlučuje za pisanje scenarija, a glavna inspiracija za njegov profesionalni razvoj bili su radovi Michela Plessixa. U ranoj će fazi svoje karijere sudjeovati u radu više fanzina, a sam će osnovati (u kolaboraciji s drugim autorima iz regije Vire) fanzin Kamasutra-Cocaine. Prvi profesionalni album objavit će 2000. godine – 9 vies pour un six-coups, a iste godine objavljuje i diptih Zoe et Celestin, oba u suradnji s Florentom Heitzom.

Slijedi više serijala i samostalnih albuma, a izdvajamo serijal L'heritage du diable, avanturistička priča koja podsjeća na pustolovine Indiane Jonesa. Ovaj će uradak biti objavljivan u razdoblju od 2009. do 2016. godine u izdanju Bambooa, a uz Felixov scenarij, crtež će potpisati Paul Gastine. S istim će crtačem, te za istog izdavača, stvoriti western Svi do zadnjeg 2019. godine, a ovaj popularni crtani roman, uz druga priznanja, prima i prestižnu belgijsku nagradu BD-Fnac 2020. godine. Felix trenutno živi i radi u Port-en-Bessinu (Calvados, Normandija), gdje je aktivno uključen u kulturni život svoje regije.

Na vrh