ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Jérôme Lereculey

Jérôme Lereculey je francuski strip-crtač, rođen 12. siječnja 1970. godine u Saint-Malou. Iako nije odmah krenuo putem stripa, nakon studija lijepih umjetnosti u Rennesu i susonivanja fanzina Atchoum s drugim strip-crtačima poput Sthephanea Duvala, definitivno se okreće ovoj umjetnosti. Osnove zanata svladava naukovanjem pod paskom velikih imena stripa, poput Michela Plessixa i Patricea Pellerinea, a potom se udružuje s Pierreom Duboisom i objavljuje svoj prvi album, Cairn – Le Miroir deas eaux 1994. godine, za koji će dobiti i nagradu Betty Boop za najbolji album herojske fantastike.

Objavljeni naslovi

Nakon početnog uspjeha, slijedi mu duga kolaboracija s izdavačem Delcourtom i scenaristom Davidom Chauvelom, a prvi im je projekt ponovno nagrađivani detektivski roman Nuit noire. Zatim slijedi dugačak serijal, Arthur, o istoimenog kralju, a ova će stripa-adaptacija života i djela legenedarnog vladara izlaziti od 1999. do 2006. godine. Potom će uključiti u rad na serijalu Sept, a 2010. radi na još jednom albumu herojske fantastike nazvanom Wollodrin. Surađivat će i s velikim Sergeom Le Tendreom na Goliasu, stripu smještenu u grčku antiku, a koji će objaviti Lombard 2012. godine.

Jerome Lereculey će biti dio tima koji će kreirati post-apokaliptični SF serijal La Compagnie des Glaces, a koji će u 15 albuma izaći u izdanju Dargauda. Ovu adaptacije knjige Georges-Jeana Arnauda radit će poveliki tim strip-autora, kao prvo Philippe Bonifay na scenariju, dok je Lereculey bio zadužen za glavne likove i vlakove, ali svoj obol su dali i Christian Rossi, Thierry Maurel, Seraphine i mnogi drugi. Zadnji veliki projekt mu je serijal Pet zemalja (Les 5 Terres), pokrenut 2019. godine, s Lewelynom na scenariju (Delcourt). Jérôme Lereculey član je organizacijskog odbora festivala stripa Quai des Bulles, a živi i radi u Cancaleu.

Na vrh