ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Jim

Jim, punim imenom Thierry Terrasson, francuski je strip-autor te autor kratkih filmova, a rođen je u Niortu 21. ožujka 1966. godine. Jima se može prepoznati u njegovom stvaralačkom radu i pod pseudonimom Tehy, a postat će poznat po svojim stripovima namijenjenima mlađem i adolescentskom čitateljstvu. Kao plodan autor, radio je sa mnogim velikim izdavačima stripova, a od njegovih najboljih djela izdvajamo nagrađivani strip Detox, te popularni serijal Jedna noć u Rimu.

Objavljeni naslovi

Jim prvo stječe diplomu iz primjenjenih umjetnosti, a zatim tri godine studira i strip u Angoulemeu. U 1990-im i 2000-im godinama stvorit će više od 15 stripova, uglavnom fantastičnog žanra te namijenjenih mlađoj publici, a uglavnom će ih objavljivati pod pseudonimom Tehy. Ovih će godina raditi i animaciju za francuske TV-postaje (Canal+, France 3), a potom će se upustiti i u stvaranje kratkometražnih filmova. Ipak, najpoznatiji će postati po svojim kasnijim stripovima, kad se okreće zrelijoj čitalačkoj publici. 2007. godine objavljuje album Petites Eclipses u suradnji s Faneom za Casterman. 2009. slijedi još jedan album, Le Derniere Socialiste, ovog puta u izdanju Vents d'Ouesta, a slijedeće godine zajedno s crtačicom Dominique Mernoux potpisuje L'Invitation. Iste će godine za Soleil objaviti prvi album serijala Le Sourire de la Babysitter, no iako ovaj serijal nije nastavljen, kasnije će preraditi ovaj scenarij i objaviti novi album pod nazivom Une petite temptation.

Veliki uspjeh postići će sa svojim dugovječnim i popularnim serijalom Jedna noć u Rimu, koji započinje 2012. godine za Bamboo Edition, a nastavlja se do danas. Ovaj strip o jednom davnom obećanju mladih ljubavnika da, bez obzira na smjerove u kojem ih život dotad odvede, svoj 40ti rođendan provedu zajedno u Rimu, značajan je i po tome što je ovo Jimom prvi veliki projekt na kojem je samostalno radio i scenarij i crtež – i isplatilo se. Osim četiri originalna albuma glavnog serijala, bilo je i više priča koje će se nadovezati na ovaj romantičan svijet. U ovom će razdoblju uglavnom raditi s Bamboo Editions, pogotovo za niz Grand Angle – ovdje će osmisliti više svjetova s raličitim crtačima. S crtačem Chabaneom radi novi strip o parovima i njihovim odnosima u diptihu Helena, dok s Alexom Tefengkijem u stripu Ou sont passes les grands jours? priča o muškom prijateljstvu, te se s Chabaneom i stripom L'Erection vraća se već prije posjećenim odraslim temama. 2019. godine udružit će se s Antoninom Gallom i objaviti prvi album iz serijala Detox pod nazivom Le deni, a za ovaj će scenarij primiti i nagradu Elephant d'or na festivalu stripa u Chamberyju. Uz rad na stripu, animaciji i kratkometražnim filmovima, Jim će pisati scenarije i za dugometražne filmove, a po njegovom stripu Jedna noć u Rimu nastat će i roman koji će adaptirati i napisati njegov sin Ulysse.

Na vrh