ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Joe Haldeman

Joe William Haldeman je slavni američki SF spisatelj, poznat prvenstveno po svojem romanu The Forever War (Vječni rat). Taj će roman, kao i druga mu poznata djela poput naslovaThe Hemingway Hoax i Forever Peace, primiti prestižne SF nagrade Hugo i Nebula, a steći će i titulu SFWA Grand Master za cjelokupni opus, te će biti primljen u Dvoranu slavnih SF-a (Science Fiction Hall of Fame). Nakon susreta sa strip-autorom Marvanom na SF konvenciji, ovaj će dvojac objaviti i strip-adaptaciju Vječnog rata, a nakon uspjeha istog, nastavit će istim stopama i sa stripom Sloboda zauvijek.

Objavljeni naslovi

Joe Haldeman se rodio u Oklahoma Cityju 9. lipnja 1943. godine, a s obitelji će se seliti više puta (Puerto Rico, New Orleans, Washington D.C., Bethesda, Anchorage). 1965. godine će se oženiti za Mary Gay Potter, a 1967. stječe diplomu iz fizike i astronomije na Sveučilištu u Marylandu. Odmah nakon toga unovačen je u američku vojsku, te će služiti u inžinjerskoj bojni u ratu u Vijetnamu. Ovdje će biti ranjen u borbi, te će primiti i odlikovanje za svoje doprinos ratnom naporu (Purple Heart). Prilagodba civilnom životu bit će mu teška, no iskustva iz rata potaći će ga na pisanje – prvi roman, War Year, kao i kasniji Hemingway Hoax te Forever War, bit će dobrim dijelom temeljena na njegovom ratnom putu, kao i prilagodbi životu u civilnom društvu pri povratku iz rata.

Poznati SF pisac Ben Bova pomoći će mu s objavljivanjem prvog romana, no već drugi uradak bit će mu onaj po kojem će postati najpoznatiji – Vječni rat postat će velika uspješnica, te primiti nagrade Hugo, Nebula i Locus, najprestižnije unutar žanra. Kasnije će napisati i nastavke, Forever Peace i Forever Free, a ukupni utjecaj ove antiratne trilogije teško je sažeti u samo par rečenica – scenarij Vječnog rata prilagođen za kazalište i film (iako još nije snimljen), a razgovori o besmislenosti rata i predstavljanju vojnika kao samostalno herojskog čimbenika unutar istih su često koristili Haldemanovo djelo kao polaznu ideju ili završni argument. Također, ovaj roman možete naći u SF Masterworks kolekciji pod brojem 1, a naravno, možete ga pročitati i u Marvanovoj strip-adaptaciji. Marvano će, po susretu s Haldemanom 1980. godine na SF konvenciji, početi dugogodišnju suradnju na adaptaciji, a plod te suradnje bit će objavljen 1988. godine. Kao i originalni djelo, adaptacija će postići veliki uspjeh i bit će prevedena na velik broj jezika, te će kasnije potaći autore na stvaranje i nastavnog serijala Sloboda zauvijek.

Haldeman će napisati i mnoge druge samostalne romane, odnosno serijale, ali niti jedan toliko značajan kao ovaj. Ipak, spomenimo samo popularne serijale Worlds, Marsbound i Attar, kao i dva originalna romana iz Star Trek svemira, među najranijima u tom nizu. Osim toga, pisat će i kraće forme, a za novelu The Hemingway Hoax također će primiti nagrade Hugo i Nebula, te za druga djela i nagrade Rhysling, John W. Campbell, Pegasus i World Fantasy Award.

Na vrh