ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Joël Parnotte

Joel Parnotte je francuski strip-crtač, rođen 3. listopada 1973. godine u Parizu. Od njegovih najpoznatijih uradaka u stripu svakako vrijedi izdvojiti nagrađivanu dramu Učitelja mačevanja, fantastični serijal Aristophania, te petotomni serijal Aquanautes.

Objavljeni naslovi

Parnotte počinje svoje obrazovanje u likovnim umjetnostima na Ecole des Beaux-Arts u Versaillesu, ali će kasnije studirati i strip u Angoulemeu. Kratko će raditi i u polju animacije, ali već tad počinje raditi za izdavača Le Temeraire. Ondje će započeti svoj prvi serijal Hong Kong Triad 1998. godine, a u suradnji s Vincentom Mallieom na scenariju, te Delphine Rieu na koloriranju. S istim suradnicima pokreće još jedan veliki serijal 2000. godine, Aquanautes, a po završetku prethodnog projetka, ovog puta u izdanju Soleil Productions. Parnotte nastavlja suradnju sa Soleilom albumom Un Pas vers les Etoiles, ali mijenja stvaralački tim i ovdje surađuje sa scenaristom Jeromeom Felixom.

Do ovog trenutka, Parnotte već posjeduje značajan i zapažen opus iza sebe, te ga tako primjećuje i strip-scenarist Balac (odnosno Yann, koji se koristio i ovim pseudonimom), te mu predlaže suradnju na novom epskom serijalu, Le Sang des Porphyre. Ovaj će serijal početi izlaziti u izdanju Dargauda 2008. godine, a do 2013. i kraja serijala brojit će ukupno pet tomova. Napokon, 2015. godine Parnotte počinje dugu kolaboraciju s poznatim scenaristom Xavierom Dorisonom, počevši s popularnim i nagrađivanim Učiteljem mačevanja, a ova akcijom bogata drama smještena u 15. stoljeće također izlazi u izdanju Dargauda. Ovaj će dvojac za istog izdavača pokrenuti još jedan popularan serijal – Aristophania je povijesno-fantastični strip koji do 2022. broji već 4 objavljena albuma.

Na vrh