ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Joris Chamblain

Joris Chamblain, rođen 29. siječnja 1984. godine, francuski je strip-scenarist i romanopisac. Najpoznatiji mu strip dolazi iz suradnje s Aurelie Neyret, a ovaj će serijal, nazvan Višnjin dnevnik (fr. Les Carnets de Cerise), primiti više od 20 prestižnih nagrada, te biti preveden na mnoge jezike.

Objavljeni naslovi

Joris Chamblain je odmalena zavolio strip, te se već u mladim danima odlučio baviti ovom umjetnošću. U adolescentskom će razdoblju šest godina objavljivati svoje radove u fanzinima, no u listopadu 2010. godine objavljuje svoj prvi profesionalni album, La recherche emploi, u zbirci Ciboulot, a u suradnji s Tyffennom Guerveno i Helene Lenoble. Njegov prvi i proslavljeni serijal, napravljen u tandemu s ilustratoricom Aurelie Neyret, bit će objavljen već 2012. godine u izdanju Soleila – Višnjin dnevnik je odmah postao omiljeno štivo među mlađom, pa i nešto starijom publikom. Ova priča o mladoj 11-godišnjoj djevojčici koja sanja postati spisateljica, a omiljena tema su joj ljudi, pogotovo odrasli, nailazi i na kritički uspjeh, te osim nagrade Fauve Jeunesse s Međunarodne smotre stripa u Angoulemeu, ovaj će serijal primiti više od 20 različitih nagrada i priznanja. Osim toga, Višnja će postati omiljena i širom svijeta, a trenutno njene avanture njeni čitatelji mogu pratiti na više od 15 jezika.

Nakon ovog ogromnog uspjeha, Chamblain nastavlja u sličnom tonu, te paralelno stvara nove serijale i strip-albume, a 2014. godine objavljuje i svoj prvi roman Furie u izdanju Auzoua. Od 2014. i 2015. godine kreće u stvaranje više hvaljenih serijala, a prvi objavljuje s Lucile Thibaudier, naslovljen Sorcieres Sorcieres (Editions Kennes). S istom će crtačicom sljedeće godine pokrenuti i serijal Enola et les animaux extraordinaires, a u izdanju Editions de la Gouttiere. Slijede serijali Nanny Mandy (uz Pacotine i Virginie Blancher u izdanju Kennesa od 2015.), Lili Crochette et Monsieur Mouche s Olivierom Supiotom (Editions de la Goutierre od 2017. godine), te serijal Les Souris de Louvre stvoren u suradnji sa Sandrine Goalec na crtežu, a objavljivan u izdanju Delcourta počevši s 2018. godinom. Godinu prije će objaviti još jedan nagrađivani album, Journal d'un enfant de lune, čiji crtež potpisuje Anne-Lise Nalin (Editions Kennes).

Na vrh