ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

José Ladrönn

José O. Ladrönn, rođen 1967. godine u Minatitlanu (Vera Cruz), meksički je strip-crtač i slikar. Od poznatijih uradaka ovog autora izdvajamo njegovu nagrađivanu priču Hip Flask: Mystery City, te suradnje s Alejandrom Jodorowskym na serijalima Inkal i The Sons of El Topo.

Objavljeni naslovi

Među svoje osnovne inspiracije, Ladrönn svakako ubraja djela velikana poput Alejandra Jodorowskog, Moebiusa i Gigera, a s potonjim će i surađivati na više značajnih projekata. Karijeru će započeti u SAD-u radeći za Marvel na stripu Blade 1996. godine, a radit će i na serijalu Cable s Robinsonom i Caseyem od 1997. do 1999. godine. Surađivat će i na stvaranju stripa Spider-Boy Team Up za Amalgam Comics, a potom će raditi i na broju 5 Moebius Comicsa za Caliber Press.

Ladrönn će za Marvel ilustrirati i prva tri broja mini-serijala Inhumans u suradnji s Carlosom Pacherom 2000. godine, a potom će nacrtati Fantastic Four, te ilustrirati veći broj naslovnica za DC, Dark Horse i Black Coat Press. Zajedno s Joeom Caseyem i Richardom Starkingsom, stvorit će popularni i nagrađivani futuristički serijal Hip Flask za Image Comics, a od primljenih priznanja svakako se ističe prestižna nagrada Eisner, koju prima 2006. godine. Par godina prije, udružit će snage s Alejandrom Jodorowskym na priči Tears of Gold, objavljenoj u časopisu Metal Hurlant, a odličnu suradnju nastavit će na zadnja dva nastavka serijala Final Incal objavljenih 2011. i 2014. godine, te na crtanom romanu The Sons of El Topo objavljenom 2016. godine.

Na vrh