ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Juan Gimenez

Juan Antonio Gimenez Lopez, rođen 26. studenog 1943. godine u Mendozi, a preminuo 2. travnja 2020. godine u rodnom gradu, argentinski je strip-crtač i scenarist. Radit će za kultne strip-časopise poput francuskog Metal Hurlanta te argentinskog L'Eternauta, a najpoznatiji će postati po svojoj suradnji s Alejandrom Jodorowskym na kultnim Metabarunima.

Objavljeni naslovi

Juan Gimenez se rodio u Mendozi, a školuje se za industrijskog dizajnera. Potom će studirati umjetnost i dizajn u Argentini, te potom odlazi proširiti svoje obrazovanje na akademiji lijepih umjetnosti u Barceloni. Prvi dio karijere radit će u oglašavanju, ali će otpočetka raditi i na stripovima, te već u Argentini sa 16 godina objavljivati svoje prve radove u fanzinima Frontera, Misterix i Hora Cero. Osnovni uzori bit će mu, očekivano, Hugo Pratt te Francisco Solano Lopez, očitiji tijekom ranije stvaralačke faze, a po povratku u Španjolsku radovi će mu biti usmjereni na ratne teme i znanstvenu fantastiku, s posebnim naglaskom na detaljnost njegovog crteža kod prikaza strojeva i sličnih futurističnih (i ratnih) koncepata. Od 1979. godine počinje raditi i za Francuze, a francuska će ga publika upoznati preko naslova Leo Roa, koji će sam i napisati.

1980. godine, Gimenez će sudjelovati u stvaranju kultnog SF/fantasy animiranog filma Heavy Metal, a u Europi će nastaviti svoj strip-stvaralašto u suradnji s francuskim časopisom Metal Hurlant i talijanskim L'Eternauta. Neki od njegovih najboljih uradaka mogu se naći u ovom razdoblju – tu je ciklus kratkih SF priča zajednički naslovljen Time Paradox, zatim je tu Ciudad stvoren u suradnji sa scenaristom Ricardom Barreirom, te strip Le Quatrieme Pouvoir, koji će samostalno napisati i nacrtati.

Gimenez će surađivati s mnogim drugim velikim strip autorima, poput Carlosa Trilla i Emilia Balcarcea, ali suradnja koja će najviše obilježiti njegovu stvaralačku karijeru bit će ona na kultnim Metabarunima sa slavnim Alejandrom Jodorowskym. Ovaj će serijal izlaziti u izdanju Humanoidsa od 1992. do 2003. godine, zasnovan na likovima iz Inkala (Jodorowsky i Jean Giraud-Moebius), a stilski dobrim djelom oslikan na prilagođenim materijalima koji su originalno zamišljeni kao predložak za Alejeandrovu filmsku inačicu Herbertove Dine. Gimenez je bio odličan izbor – njegov inicijalni stil i sklonost detaljima dobit će samo pohvale za fenomenalan prijenos ove ideje i estetike u ovaj fantastičan serijal. Za svoj rad, Gimenez će primiti više nagrada, uključujući nagradu Yellow Kid strip-festivala u Lucci, te nagradu Gaudia iz Barcelone, a napustit će nas 2020. godine nakon puta u Španjolsku i zaraze virusom SARS-CoV-2 (COVID-19).

Na vrh