ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Julien Blondel

Julien Blondel je francuski tvorac role-play igara, novinar i strip-scenarist, rođen 3. lipnja 1975. godine u Reimsu. Već s 14 godina postat će radijski voditelj, a kasnije i DJ te rock-kolumnist. U svijetu stripa, najpoznatiji je po svom radu na adaptaciji kultnog fantastičnog serijala Elric.

Objavljeni naslovi

Nakon studija književnosti, počet će pisati scenarije i kratke priče, a potom će raditi u novinarstvu, poput časopisa za igre Casus Belli, a nakon selidbe u Pariz, postat će glavni urednik časopisa Backstab. Blondel zatim počinje s dizajnom role-playing igara za razne francuske izdavače, te stvara Prophecy i Vermine, nagrađivanu post-apokaliptičnu igru, a radit će i na igrama Polaris, Legend of the Five Rings, Dark Earth, te će napisati scenarij za popularni naslov CT Special Forces: Fire For Effect. Ljubitelje stripa mogla bi posebno zanimati igra Metabaruni, adaptacija istoimenog velikog strip-serijala, a na kojoj je na poziv Les Humanoides Associesa počeo raditi 2000. godine, i to sa samim tvorcem Metabaruna, Alexandrom Jodorowskym. Uz to, nastavlja surađivati s mnogim časopisima, uključujući, uz prethodno navedene, i Metal Hurlant.

Od 2007. godine, Blondel se počinje razvijati i raditi kao scenarist u stripu. Stvorit će fantastični serijal Le Serment d'Ayna s Bachanom, ponovno radeći za izdavača Humanoides Associes, potom serijal Nova s Jaouenom Salaunom, serijal Akademy s Anne Rouvin, s Allartom stvara Les Orphelins de la tour, te s Camilom Actor's Studio. Najpoznatije mu je ipak djelo strip-adaptacija kultnog lika i niza romana o Ericu od Malnibonea Michaela Moorcocka, nazvan, naravno, Elric. Priča slijedi nazivnog junaka, cara Zmajskog otoka i vladara nad svojim tisućljetnim narodom, uz pomoć moći naslijeđene od samih bogova. Ovaj popularni serijal sa veoma zahvalnim predloškom za adaptaciju izlazi od svibnja 2013. godine u izdanju Glenata.

Vrijedno je spomenuti da 2006. godine Blondel osniva tvrtku Studio 1D koja je specijalizirana za razvoj licenciranih igara, a također je sudjelovao u pokretanju sindikata strip-scenarista.

Na vrh