ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Julien Neel

Julien Neel je francuski redatelj i strip-autor, rođen 26. travnja 1976. godine u pariškim pariškom predgrađu. Najpoznatiji uradak mu je strip-serijal Lou!, a osim stripa, kao umjetnički direktor radit će i na animiranom serijalu temeljenom na njegovim originalnim pričama.

Objavljeni naslovi

Julien Neel počinje raditi u grafičkom dizajnu i oglašavanju, a potom će postati umjetnički ravnatelj za izdavača razglednica u Aix-en-Provenceu. Iako će ostati živjeti u istom tom gradu, kasnije će otići s ovog radnog mjesta kako bi se samostalno bavio grafičkim dizajnom, često vezanim za web, odnosno za video-igre. U međuvremenu se počinje baviti i stripom, te mu prve pasice izlaze u strip-časopisu Tcho!, a 2004. godine za Glenat objavljuje prvi album svog velikog hita za mlađe uzraste.

Lou!, odnosno prvi album iz serijala nazvan Usputni dnevnik, odmah postaje veliki hit, te već ovaj prvi uradak osvaja nagradu u kategoriji stripa za mladež na festivalu stripa u Angoulemeu. I kasniji će albumi biti ponovno nagrađivani – osim Angoulemea, serijal Lou! Primit će i nagrade Babelio i Saint-Michel, a cjeloviti serijal bit će proglašen drugim najboljim stripom prve dekade 21. stoljeća u Francuskoj. 2009. godine, serijal će biti adaptiran za televiziju, a ova animirana tv-serija bit će prikazivana na više tv-kanala, dok će sam Neel surađivati na adaptaciji kao umjetnički direktor. 2013. godine Neel preuzima ulogu redatelja u igranoj dugometražnoj verziji avantura ove popularne junakinje, a navedenu komediju možete potražiti i pogledati pod imenom Lou! Journal infime. Osim na ovom serijalu, Neel će također raditi na stripovima Chaque chose, Axolot i Le Viandier de Polpette, a potonji će također biti hvaljen i nagrađivan.

Na vrh