ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Laurent Astier

Laurent Astier je francuski strip-crtač i autor, rođen 9. studenog 1975. godine u Firminyju. Njegov rad u stripu najbolje ocrtavaju albumi Deluge de Feu, Kako se obogatiti u lipnju 1940., te serijal Cellule Poison.

Objavljeni naslovi

Nakon studija primijenjene umjetnosti i grafičkog dizajna u Saint-Etienneu i La Souterraineu, osniva vlastitu grafičku tvrtku s kolegama sa studija, no 1999. godine se seli u Pariz i priključuje malom razvojnom studiju za video-igre (In Utero). Ondje će raditi na igri Evil Twin, no već od 2001. godine potpisuje svoj prvi album u izdanju Glenata, nakon što je pobijedio na njihovom strip-natjecanju za nove autore. Već 2002. godine će kod istog izdavača objaviti prvi album iz trilogije Cirk, a 2003. već objavljuje samostalni album Gong, o svijetu boksa u New Yorku. Iste će godine s bratom Stefanom započeti novu trilogiju Aven, a koja će izlaziti u izdanju Vents d'Ouesta. Od 2008. do 2011. godine crta dokumentarni strip L'Affaire des affaires, a u suradnji s novinarima Robertom i Lindingreom. Ovaj će uspješni serijal primiti više nagrada, a 2015. godine serijal biva adaptiran u dugometražni film nazvan L'Enquete.

Paralelno od 2006. do 2013. godine Astier radi na svom trileru u 5 tomova, ponovno višestruko nagrađivanom Cellule Poison. Godinu nakon završetka ovog serijala, krenut će u suradnju s poznatim strip-autorima Fabienom Nuryjem i Xavierom Dorisonom, te proizvesti još jednu uspješnicu pod imenom Kako se obogatiti u lipnju 1940., a sama priča je slobodna adaptacija romana L'Or des fous Pierrea Siniaca. 2019. Godine otisnut će se u samostalni projekt La Venin, vestern-serijal u kojem glavni lik Emily, mlada djevojka željna osvete, a korijeni čije se počinju nazirati tek kasnije. Astier prima još jednu nagradu za prvi album, Deluge de Feu, ovaj put prestižni belgijski Saint-Michel, za najbolji crtež.

Na vrh