ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Laurent-Frederic Bollee

Laurent-Frederic Bollee, imena često skraćenog u nadimak LFB, rođen je 9. svibnja 1967. godine u Orleansu. Bio je svestrana osoba - u životu se bavio novinarstvom, bio je kolumnist, glavni urednik, sportski komentator specijaliziran za moto-sportove, ali i autor sportskih biografija, te kao posljednje, ali vjerojatno i najpoznatije zanimanje, strip-scenarist. U stripu je poznat po uratcima poput Un Long destin de sang, AD Grand-Riviere, Apocalypse Mania i Terra Australis.

Objavljeni naslovi

Laurent-Frederic Bollee je dio obitelji Bollee, poznate po proizvodnji zvona, te kao pionire auto-industrije. Studirao je na više sveučilišta, a na prestižnom sveučilištu Sorbonne magistrira novinarstvo. Za vrijeme tog studija počinje raditi u stripu, kao suscenarist Christianu Godardu na Les 13 Transgressions za Vaisseau d’Argent. Između 1993. i 1995. godine radi za mjesečnik (A suivre) s Jeanne Puchol, a 1995. započinje znanstveno-fantastični serijal Spartakus za Dargaud, a u suradnji s crtačem Michelom Valdmanom. S Alom Coutelisom na crtežu, piše detektivski serijal AD Grand Riviere u izdanju Castermana, a s crtačem Philippeom Aymondom stvara serijal Apocalypse Mania, čijih će 8 albuma skoro cijelo prvo desetljeće 21. stoljeća izdavati Dargaud. U ovom će razdoblju za EP Editions stvoriti još četiri serijala: Hauteclaire, Le bonheur dans le crime, Mongo le magnifique i London Inferno. 2006. godine će započeti pisati 7-dijelni serijal L'Ultime Chimere, a u suradnji s čak šest crtača, a izdavat će ga Glenat između 2008. i 2011. godine. 2008. piše L'Idole et le Fleau, serijal s temom alternativne povijesti, a crtež potpisuje Igor Kordej.

2010. započinje sa novim projektom, nagrađivanim i hvaljenim Un long destin de sang, a u suradnji s crtačem Fabienom Bedouelom. Iste mu godine Dargaud objavljuje Speedway, a 2013. izlazi Terra Australis (Glenat), veliki crtani roman posvećen rođenju Australije i njenim prvim naseljenicima (prvenstveno Prvoj floti), koji prima, uz druga priznanja, i nagradu Amerigo Vespucci na Međunarodnoj geografskoj smotri 2013. Njega crta Philippe Nicloux, a zatim ovaj dvojac izbacuje još jedan crtani roman, Matsumoto, o napadu plinom sarinom japanske sekte AUM na naslovni grad 1994. godine. Po objavljivanju u Japanu, ovaj će crtani roman biti i nominiran za prestižnu nagradu Osamu Tezuka. 2013. će mu Glenat objaviti vestern Deadline (crtež Christian Rossi), a kasnije te godine piše jednu epizodu iz serijala XIII Mystery, posvećenu liku Billyu Stocktonu, a koji se pojavio ranije u serijalu. Slijedi više stripova i strip-serijala, počevši s obiteljskom sagom Les Maitres Saintiers, zatim crtanim romanom Countrecoups, te album J'ai tue Marat za Vents d'Ouest. U ožujku 2020. izlazi mu crtani roman La Bombe, za koji piše istinitu priču o stvaranju atomske bombe, od 1933. do 1945., a uz pomoć ko-scenarista Alcantea i crtača Denisa Rodiera.

Uz rad u stripu, Laurent-Frederic Bollee je bio novinar, urednik, komentator, kolumnist i autor sportskih biografija, a sve uglavnom vezano za moto-sportove. Radio je za TV, radio i tiskana izdanja, a između ostalih, pratio je i Formulu 1, te svjetsko rally prvenstvo (WRC).

Na vrh