ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Lax

Lax, ili punim imenom Chistian Lacroix, francuski je strip-crtač i autor rođen u Lyonu 2. siječnja 1949. godine. Poznat je kako po svojim samostalnim uratcima, tako i odličnim kolaboracijama, a od popularnijih naslova izdvajaju se crtani romani Orao bez kandži, Azrayen, Zaboravljeni iz Anama i Gorak okus domovine.

Objavljeni naslovi

Lax je od svoje obitelji već od malih nogu imao potporu razvijati svoju potporu prema umjetnosti i crtanju, a otac ga je pogotovo ohrabrivao u tome. Pohađat će školu lijepih umjetnosti u Saint-Etienneu, a već s dvanaest godina počet će samostalno crtati i pisati svoje priče. Od 1975. godine njegovi se radovi mogu naći u većim tiskovinama, prvotno u časopisu L'Automobile, a potom i kultnom Metal Hurlantu, te Fluide Glacialu, Circusu i drugima. Počet će s kratkim pričama, ali uskoro stvara i dovršava veće projekte poput serijala Fripounet i Mercredi, a prvu mu knjigu, Ennui mortel, objavljuje Glenat 1982. godine. Uskoro će završiti i četverodjelni serijal La Marquise des lumieres za Vents d'Ouest, a njegov poriv za stalnim rastom i razvojem naći će svoj izričaj i u prestižnoj zbirci Aire Libre u izdanju Dupuisa.

Kolaboracije s Frankom Giroudom urodit će iznimno kvalitetnim crtanim romanima, a prva među ovima bit će Zaboravljeni iz Anama – ipak, Lax je htio stvoriti i svog vlastitog lika, a njega ste mogli otkriti na prijelazu stoljeća u neobičnom francuskom detektivu na stranicama crtanog romana Le Choucas. Nastavlja, pak, suradnju s Giroudom i zajedno objavljuje odlične naslove poput Azrayena i La Fille aux Ibis, dok će suradnja s Blierom iznjedriti Gorak okus domovine. Od samostalnih uradaka, svakako još valja izdvojiti romantični Sarane, te izraz njegove ljubavi prema biciklizmu i Tour de Franceu sažet u iznimnom crtanom romanu Orao bez kandži.

U kasnijim će godinama Lax prihvatiti mjesto predavača na prestižnoj Ecole d'Art Graphique Emile-Cohl u Lyonu, a trenutno živi s obitelji u ruralnoj idili.

Na vrh