ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Lee Bermejo

Lee Bermejo, rođen 31. srpnja 1977. godine, je američki strip-scenarist, crtač i ilustrator. Najpoznatiji je po svom crtežu u stripu i ilustracijama naslovnica, najčešće za DC Comics, a od popularnih albuma na kojima je radio izdvajaju se naslovi poput Jokera i Prokletih.

Objavljeni naslovi

Lee Bermejo je započeo svoju karijeru radom za izdavačku kuću WildStorm 1997. godine, a ona će 1999. postati etiketa DC Comicsa, pri čemu i on tad počinje raditi za ovog izdavača. Prvi rad mu izlazi u broju 43 serijala Gen13 iste te godine, a 2001. će zajedno sa Joeom Kellyjem i Dougom Mahnkeom stvoriti priču What's So Funny About Truth, Justice & The American Way? za 775. broj Action Comicsa. Također će u ovom razdoblju raditi na mini-serijalu Resident Evil: Fire & Ice.

Nakon ovih prvih uradaka, započet će dugotrajnu suradnju s Brianom Azzarellom, počevši s naslovom Batman/Deathblow 2002. godine. Suradnju nastavljaju sa albumom Lex Luthor, Man of Steel 2005., a zatim slijedi popularni i nagrađivani crtani roman Joker 2008. godine. Ovaj će strip biti često uspoređivan s Mooreovim albumom Strašan vic, te će se ova dva uratka često spominjati kao najbolji prikazi pozadine Jokerove motivacije i psihe. Ovom će uspjehu znatno pridonijeti fantastičan Bermejov crtež, a 2008. Joker će biti nagrađen kao najbolji crtani roman (nagrada IGN Comics). Od 2012. do 2013. ovaj će dvojac stvoriti još jedan naslov koji se fokusira na pozadinu jednog lika – Before Watchmen: Rorschach. 2011. godine će samostalno nacrtati i napisati još jedan crtani roman vezan uz Batmana, ali i Charlesa Dickensa, nazvan Batman: Noel.

2015. godine će započeti još dva serijala – Suiciders i We are Robin, oba za DC. Osim DC Comicsa, Bermejo je radio i za Marvel, ali i izvan strip-nakladništva. Trenutno živi i radi u Italiji.

Na vrh