ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Leo

Luis Eduardo da Oliveira, (Rio de Janeiro 1944.) brazilski autor stripa, najpoznatiji po svojoj znanstveno-fantastičnoj sagi "Aldebaran".

Objavljeni naslovi

Pravoga imena Luis Eduardo da Oliveira, Leo je rođen u Rio de Janeiru 1944. Iako je zaljubljenik u crtanje upisuje se na inženjerski studij. 1968., nakon što je dobio diplomu, protestira uz bok ljevičarski nastrojenim studentima. 1971., napušta Brazil kako bi izbjegao represiju vojne diktature.

Odlazi u Čile, potom u Argentinu, a na kraju se 1974. u tajnosti vraća u svoju zemlju, u Sao Paolo. Odustaje od političkog angažmana i odlučuje se posvetiti crtanju. Započinje karijeru kao ilustrator u jednoj američkoj tvrtki. Nakon nepune godine dana napušta taj posao i nudi svoje ilustracije raznim novinama. Njegov prvi strip, znanstvenofantastična priča, objavljen je u časopisu O bicko sredinom 70-ih. U isto vrijeme, otkriva europski strip na stranicama Pilota i Metal hurlanta. Odmah se zaljubljuje. Odlučuje se okušati sreću Francuskoj i 1981. odlazi u Pariz. No uspjeh nije došao odmah. Unatoč nekolicini radova koji su izdani u Echo des savanes (1982.) i Pilotu (1985.), uglavnom je radio u reklamnim agencijama.

Sve se mijenja 1986.: Jean-Claud Forest, tvorac Barbarelle, ponudio mu je da crta realistične priče za časopis Okapi. 1989., Leo crta Gandhijev život u albumu koji je izdao Les editions enturion. Jedna od tih priča zainteresirala je scenaristu Radolpha koji mu povjerava crtež trenta, svoje nove serije. Prvi album Mrtav čovjek, izašao je 1991. Tada zapravo započinje Leova karijera. Dvije godine kasnije, 1993., ostvario je stari san: objavio je prvi od pet tomova Aldebarana, znanstvenofantastične sage čiji je istodobno scenarist i crtač. Potom 2000. izlazi prvi Betelgeuse, nastavak Aldebarana.

Neumorni Leo radi na više projekata. Radi na novim serijama, kao crtač, ali isto tako kao i scenarist, a uz to radi i na Trentu i Betelgeuseu. Tako u listopadu 2000. izlazi prva epizoda Kenye, mješavina akcije i fantastike koju je napravio zajedno s Radolphom. U svibnju 2002. izlazi, u isto vrijeme kada i Betelgeuse, prvi dio Dexter Londona, priče koju je Leo napisao za Sergia Garciu, autora Geographie martienne.

Na vrh