ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Lewis Trondheim

Lewis Trondheim, rođen kao Laurent Chabosy 11. prosinca 1964. u Fontainebleauu, je francuski strip-crtač i scenarist. Najprepoznatljiviji je kao tvorac stripova poput Zekana, Tvrđe i Astronauta iz budućnosti, a također je jedan od najplodnijih autora svoje generacije s 35 naslova u 10 godina. Smatra se jednim od važnijih inovatora u francuskoj školi stripa, poznat po svom zoomorfnom stilu, a uz to je i član grupe autora-utemeljitelja nezavisne izdavačke kuće L'Association.

Objavljeni naslovi

Lewis Trondheim je odrastao u obitelji prodavača knjiga, a nakon obrazovanja i godine dana provedene u vojsci u Njemačkoj, upoznaje Jean-Christophea Menua u Cerisyju 1987., koji će mu pomoći shvatiti da je moguće baviti se stripom i bez formalnog obučavanja za isti i pohađanja akademskih satova u crtanju. Pseudonim Lewis Trondheim izabire jer mu je najbolje zvučao (prezime preuzima od norveškog grada), egzotičnije i zanimljivije, po njegovim riječima, „od Lewisa Bordeauxa ili Lewisa Toulousea“. Prvo pokreće svoj fanzin, na nagovor Harrya Morgana, pod nazivom Approximate Continuum Comics Institute H3319 (ili ACCI H3319). Taj će fanzin doživjeti 12 brojeva, a njegov će prvi album, Psychanalyse, biti zapravo zbirka kratkih priča prvotno objavljenih u tom fanzinu. Njegovi će likovi u dijelu tih priča čak imati i ljudska lica, ali će kasnije od tog pristupa gotovo u potpunosti odustati. 1990. godine s grupom poznatih autora stripa suosniva L'Association, nezavisnu izdavačku kuću alternativnog i eksperimentalnog usmjerenja. Prvi stripovi objavljeni preko ove kuće su mu bili Moins d'un Quart de Seconde por Vivre, te par manjih albuma za zbirku Patte de Mouche.

Lewis Trondheim postaje poznat u stripu kao autor Zekanovih hvalevrijednih pustolovina, kojeg je stvorio krajem 1980-ih i početkom 1990-ih kao način da se upozna sa svim elementima stvaranja stripa. Iz tog priučavanja je proizašao crtani roman na 500 stranica, Lapinot et les carottes de Patagonie, a koji je zamišljen kao parodija na Lapota Jean-Christophea Menua. Ovaj će strip izdati L'Association 1992., a u stilu eksperimentalnog duha ovog novog izdavača, Trondheim stvara strip od točno 500 stranica, bez prethodno napisanog scenarija i bez skica, a po vlastitim tvrdnjama, i bez prethodno stečenih vještina u crtanju. Serijal Zekan tako odlikuje otvorena, asocijativna i improvizirana forma, a koje se slobodno kreće između i preko granica specifičnih žanrova (poput znanstvene fantastike ili filozofije). U slijedećoj će priči iz Zekanovih hvalevrijednih pustolovina, nazvanoj Slalomi, Trondheim nastaviti razvijati svoj vlastiti pripovjedni stil, a za taj će album dobiti i nagradu za najboljeg novog strip-autora na Međunarodnoj smotri stripa u Angoulemeu. Nakon toga objavljivanje Zekana preuzima veliki izdavač, Dargaud, ali nastavlja objavljivati svoje eksperimentalnije i osobnije uratke preko L'Associationa, ali i drugih nezavisnih izdavača, poput Corneliusa, te časopisa poput Psikopata, Spiroua i Lapina. Na Zekanu će s njim, kao koloristica, raditi uglavnom Brigitte Findakly, a s njom će se i vjenčati 1993. godine.

Nakon uspjeha ovog serijala, Trondheimova popularnost je u stalnom porastu, ali raste i količina i opseg njegovog stvaranja, te u ovom razdoblju radi na više različitih projekata. Prvo radi strip La Mouche (hrv. muha) za japansko tržište, ali je za francusko u potpunosti prepravlja, te će tu priču iskoristiti 2000. godine za svoju animiranu seriju Les Aventures d'une mouche, čijih će se 65 epizoda prikazivati na više televizijskih kanala.

S Joann Sfar u 1998. godini pokreće vjerojatno svoj najpoznatiji serijal Tvrđa (fr. Donjon). Serijal stiče ogromnu popularnost i veliki broj poklonika, a smješten je u zamišljeno kraljevstvo. Iako crtež i scenarij originalno radi samo sa Sfar, kasnije će se i drugi autori uključiti u taj serijal, pogotovo u njegovim brojnim kasnijim inkarnacijama. Tako će na Paradi raditi i Manu Larcenet, a kasnije će s njim stvoriti i Astronaute iz budućnosti. Tvrđu će izdavati Delcourt, a kasnije će za njih napraviti i Monstreux, te Kaput&Zosky. S Jochenom Gernerom surađuje na Politique etrangere (2001.), a 2009. je taj strip prilagođen i izveden kao opera u Montpellieru.

U 2004. godini, Trondheim najavljuje svoje umirovljenje, no to je samo značilo da se kreće baviti i drugim stvarima. Između ostalog, pretpostavlja se da djelomično (ili potpuno) zaslužan za strip-blog Le Blog de Frantico, pod još jednim pseudonimom. Također će uređivati Shampooing za Delcourt (stripovi za mlađe uzraste), suosniva udruženje sutora stripa (SNAC-BD), kreira maskotu i trofej Angoulemea (Le Fauve), a piše, u suradnji s Davyem Mourierom, TV-seriju Reboot.

Rad Lewisa Trondheima je prepoznat,objavljivan, nominiran i nagrađivan širom svijeta, najviše u Europi i Americi, ali od svih se posebno ističu dva priznanja. U 2005. prima vitešku titulu u francuskom Ordre des Arts et des Lettres, a zatim 2006. i nagradu za životno djelo na Međunarodnoj smotri stripa u Angoulemeu (Grand Prix de la ville d'Angouleme), vjerojatno i najprestižnije svjetsko priznanje za rad u stripu.

Na vrh