ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Loïc Dauvillier

Loïc Dauvillier, rođen 3. siječnja 1971. godine u Cambraiu, francuski je strip-scenarist, autor, redatelj i glumac. Među njegove najpoznatije uratke u strip-stvaralaštvu ubrajamo dvije odlične istoimene adaptacije poznatih književnih predložaka, Olivera Twista Charlesa Dickensa i Atentat po romanu koji je napisao alžirski književnik Yasmina Khadra.

Objavljeni naslovi

Loïc Dauvillier počinje kao urednik strip-nakladnika Les Editions Charette, a koje će sam osnovati 1996. godine. Pisanjem stripa se počinje baviti 2004. godine, kad piše scenarij za trodijelni serijal za mlade, La Petite Famille, a uz crtež Marca Lizanoa. Od tada će napisati scenarije za veliki broj stripova, što serijala, što samostalnih albuma, a surađivat će s mnogim poznatim strip-autorima i crtačima, kao i s većinom velikih strip-izdavača.

Njegovi najzapaženiji uratci postat će adaptacije odličnih književnih predložaka, a što je vjerojatno bilo i za očekivati, jer i sam navodi kako ga prvenstveno odlikuje (i oblikuje) ljubav prema čitanju. Tako će od 2007. do 2011. godine stvarati serijal Oliver Twist Charlesa Dickensa, a uz crtež Oliviera Deloya ovaj će zanimljiv uradak izaći u izdanju Delcourta. 2012. godine objavit će još jednu uspješnu adaptaciju, čiji originalni predložak piše 2005. godine poznati alžirski književnik Yasmina Khadra. Atentat je primio više nagrada i preveden je na mnoge jezike, a govori o izraelsko-palestinskom sukobu i rastućem nerazumijevanju između sukobljenih strana, uglavnom iz osobne perspektive svojih likova. Crtež ove dojmljive adaptacije potpisuje Glen Chapron, a izvorno će ga objaviti Glenat. Potom slijedi još jedna adaptacija 2014. godine, ovog puta francuskog književnika Oliviera Adama nazvan Falaises, uz crtež Thibaulta Balahya. Uz to, dva su njegova djela ušla u izbor kao idealna literatura za mlađe uzraste u Francuskoj – L'Enfant Cache, koji objavljuje 2012. godine u suradnji s crtačem Marcom Lizanom, te Myrmidon dans l'antre du dragon, treći svezak iz serijala Myrmidon, koji stvara zajedno s crtačem Thierryom Martinom 2014. godine.

Na vrh