ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Luc Brunschwig

Luc Brunschwig, rođen 3. rujna 1967. godine u Belfortu, francuski je strip-scenarist. Potpisuje velik broj samostalnih albuma i strip-serijala, a kao prve među odličnima izdvajamo serijale Moć nevinih, Angus Powderhill te Sjećanje u džepovima.

Objavljeni naslovi

Luc Brunschwig počinje karijeru u agenciji za oglašavanje, a studij istog će završiti u gradu Illkirchu (pokrajina Alsace). No, okreće se stripu već u ranim devedesetima, kad upoznaje crtača Laurenta Hirna i s njima stvara svoj prvi veliki i hvaljeni serijal Moć nevinih. Opisan kao socio-političko-humanistički triler, a smješten u New York pred kraj 20. stoljeća, ovaj će serijal plijeniti čitateljsku pažnju kroz dugi niz godina. Prvi će ciklus biti objavljivan kroz pet albuma u razdoblju od 1992. do 2001. godine, dok će drugi, podnaslovljen Jer pakao je ovdje, izlaziti između 2011. do 2018. godine, ovaj put uz pomoć još dva crtača, Davida Nouhadua te Thomasa Prioua, a serijal nastavlja i dalje s trećim ciklusom. Ovi će ciklusi zaokupiti značajan dio njegove stvaralačke karijere, no radit će paralelno na mnogim drugima. Tako će s crtačem Laurentom Cagniatom stvoriti Vauriens, avanturističku priču u tri albuma između 1995. i 2002. godine, a L'Esprit de Warren, detektivski triler nastao u kolaboraciji s crtačem Servainom, izlazi u 4 albuma između 1996. i 2005. godine. Znanstveno-fantastični album Urban Games izlazi 1999. godine kao plod suradnje s crtačem Jean-Christopheom Rauffletom, dok će serijal podžanra herojske fantastike, Angus Powderhill, biti objavljivan između 2001. i 2003. godine, uz crtež Vincenta Baillyja. U zajedničkom scenarističkom nastupu s bratom Yvesom te Sylvainom Runbergom, Brunschwig piše Les Nouvelles Aventures de Mic Mac Adam, uz crtež belgijskog crtača Benna, poznatog po radu na Spirouu.

Brunschwig će i dalje nastaviti svoju suradnju s Laurentom Hirnom i izvan ciklusa Moći nevinih - trilogiju Le Sourire du clown zajedno će stvarati u drugoj polovici 2000-tih godina. U prvoj suradnji s crtačem Etienneom Le Rouxom te Freddyjem Martinom izbacuje trilogiju Apres la guerre u 2006. i 2007. godini, no napušta ovaj serijal i prilagođava klasik Arthura Conana Doylea, Sherlocka Holmesa, te piše 4 albuma Holmesa na Cecilov crtež. Potom nastavlja suradnju s Le Rouxom na novom serijalu Sjećanje u džepovima, a koji će biti izdavan u Futuropolisu u tri albuma (2006., 2009. i 2017. godina). Iako hvaljen poduhvat, razlog velikom razmaku između albuma nisu bili samo drugi paralelni projekti, već to što su tema odnosno naracija budile bolne uspomene kod Brunschwiga. Uz ove serijale, zapaženi su mu kriminalističko-detektivski serijali Makabi (crtač Olivier Neuray) i Lloyd Singer (i Olivier Leray), te hvaljeni četverodijelni znanstveno-fantastični serijal d'Urban, izdavan do 2017. godine u kolaboraciji s crtačem Robertom Riccijem.

Na vrh