ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Maël

Mael, pravim imenom Martin Leclerc, francuski je strip-crtač rođen 24. travnja 1976. godine u Saint-Martin-d'Heres (Grenoble). Osim stripom, Mael se bavi glazbom, te je dio folkrock grupe HitchcockGoHome!, u kojoj je, između ostalog, i frontmen. Od rada u stripu valja izdvojiti nekoliko široko zapaženih naslova, zasigurno 4-tomni serijal Naša majka rat, zatim diptih Les Reves de Milton, te nedavno završenu tetralogiju Naša Amerika.

Objavljeni naslovi

Mael je rođen nedaleko Grenoblea tijekom snježnih mećava jednog travnja, ali bez obzira na ovu idilu, odlučuje se ne baviti sportovima na snijegu, već na preslikavanje cijelog Lucky Lukea, što bi eventualno dovelo do Morrisove ostavke, te preuzimanja njegovog položaja u kreiranju ovog stripa. Iako se ovo nije dogodilo, Martinovi roditelji ga ipak ohrabruju da nastavi ovim putem – crtačkim, nasreću. Tijekom studija u Grenobleu, pokreće fanzin Youkaida, a od 2000. godine živi i radi u Parizu. Stripovsku karijeru započinje suradnjom sa scenaristima Nathalom i Gibertom na serijalu Tamino, a ovaj trud objavljuje Glenat 2004. godine.

Od 2005. godine, često će surađivati sa scenaristima Fredericom Fejardom i Sylvainom Ricardom, a prva će im već zajednička kolaboracija biti zapažena dvodijelna povijesna drama Les Reves de Milton (Dupuis). Slijede albumi Dans la Colonie Penitentiaire s Ricardom (objavio Delcourt 2007.), te nagrađivani L'Encre du Passe (scenarij Antoine Bauza, Dupuis 2009. godina). Iste će godine započeti veliki i hvaljeni četverodjelni serijal Naša majka rat sa scenaristom Krisom, a s kojim će 2016. godine započeti još jedan serijal ovakvog opsega nazvan Naša Amerika – oba će biti smještena u kaos Prvog svjetskog rata, odnosno kaos kraja istog, te će oba izaći u izdanju Futuropolisa.

Na vrh