ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Marguerite Abouet

M. Abouet je rođena 1971. u Abidjanu, Obala Bjelokosti, a u dobi do 12 godina seli u Francusku sa svojim bratom. Trenutno živi u Romainvilleu, predgrađu Pariza, s mužem i sinom.

Objavljeni naslovi

Abouet se probila u svijet stripa svojom prvom knjigom u slici - Aya je također i prvi ilustratorski posao za njenog muža (Clement Oubrerie), čime su zajednički krenuli u dotad im nepoznate pučine strip-izdavaštva. Iako je krenula iz odvjetničkih voda, iz istih je ubrzo i isplovila, te se posvetila pisanju stripa. Okušala se i u pisanju romana za mlade, ali je od toga odustala zbog prevelikih ograničenja koja izdavači postavljaju pred autora. Tako, na našu sreću, nastavlja rad na Ayi i općenito u stripu.

Aya je započela svoj put pod utjecajem, ni manje ni više, Marjane Satrapi (najpoznatije kao autorice Perzepolisa). No, to nije jedino što je utjecalo na Abouet - u pozadini stvaranja Aye je također njena želja da nam prikaže drugačiju Afriku, onu u kojoj u prvom planu nisu glad i rat (a što je najčešća vijest, a time i prekoncepcija Afrike za većinu drugih izvan nje). Nasuprot tomu, njen portret te iste Afrike je životan - njeni likovi idu u školu, odlaze na posao, razmišljaju o budućnosti, dok su pritom upleteni u obiteljske veze i probleme - ili, drugačije rečeno, kako bi na Obali Bjelokosti, tako biva i drugdje. Pritom valja naglasiti da Aya nije autobiografska, ali jest temeljena na stvarnom životu i likovima iz autoričinog djetinjstva.

Aya je postigla veliki uspjeh, prvenstveno u Francuskoj (gdje je i nagrađivana), ali je dospjela i na američko tržište, vratila se do Obale Bjelokosti, a sad je možete čitati i u hrvatskom izdanju.

Na vrh