ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Mathieu Sapin

Mathieu Sapin, rođen 7. listopada 1974. godine u Dijonu, poznati je i nagrađivani francuski strip-crtač i scenarist. Sin je arheologa, a sam će studirati ilustraciju na Ecole superieure des arts decoratifs u Strasbourgu. Karijeru počinje crtajući za mlađe i adolescentske uzraste, a ilustrirat će, između ostalog, i osam brojeva poznatog časopisa Je bouquine. U ovom će razdoblju crtati i za odraslu publiku, a te će uratke objavljivati u poznatom i nedavno ugašenom časopisu Psikopat. Osim što će raditi za poznate nakladnike poput Bayarda i Nathana, također će jedno vrijeme raditi i u muzeju stripa u gradu stripa, Angoulemeu, a od poznatijih mu strip-uradaka izdvajamo Gerarda.

Objavljeni naslovi

Svoj prvi samostalni strip-album, L'oreille gauche, objavljuje 2000. godine u izdanju Le Cyclistea, ali popularnost stiče svojim drugim albumom nazvanim Supermurgeman joue et gagne, popularnoj parodiji superjunačkih tropa. U izdanju Requins Marteauxa izlazit će mu Salade de Fruit, a drugi album ovog serijala već će se naći u službenom izboru Međunarodne smotre stripa u Angoulemeu. Paralelno će surađivati s Riadom Sattoufom na stripu Laura&Patrick, no u razdoblju do 2010. godine objavljuje konstantno, što albume za mlađu, što za nešto stariju publiku. Svakako vrijedi izdvojiti veoma uspješan i popularni serijal za mlađe uzraste Sardine de'l espace (započet 2007.), a ovaj će biti objavljivan u izdanju Dargauda do 2014. godine i doseći će volumen od ukupno 14 svezaka.

U suradnji s poznatom strip-scenaristicom Marguerite Abouet 2010. godine pokreće još jedan uspješan i prepoznat serijal za mlade, Akissi. Već prvi album, a koji prati avanture afričke djevojčice, nalazi svoje mjesto u izboru za nagradu Angoulemea. Na nagovor Lewisa Trondheima, stvara dokumentarni album Feuille de Chou: journal d'un tournage, a koji prati stvaranje prvog igranog filma njegovog kolege i poznatog stripaša, Joanna Sfara. Ovaj dokumentarni niz nastavit će s Campagne presidentielle, u kojem albumu prati predsjedničku kampanju Francoisa Hollandea. Nastavlja paralelno raditi i na klasičnom stripu, pa tako u suradnji s crtačem Christianom Rossijem piše scenarij za dva albuma duhovitih avantura, a ovaj serijal, nazvan Paulette Comete, izaći će u izdanju Poisson Pilotea.

Od najzanimljivijih recentnih djela valja izdvojiti još dva – kako bi i očekivali, jedno je fikcija, te jedan dokumentarac. Prvi je napravljen u suradnji s Patrickom Pionom u izdanju Rue des Sevresa, naslovljen Les Reves dans la Maison de Sorcieres, a adaptacija je Lovrecraftova djela. Drugi je dokumentarni prikaz putovanja s poznatim glumcem Gerardom Depardieuom , preko Azerbajdžana, Španjolske i Rusije, a izlazi 2017. godine pod naslovom Gerard, cinq anees dans le pattes de Depardieu. 2018. godine pak dodatno širi svoj opus na film – kao scenarist-redatelj stvara svoj prvi igrani film, komediju Le Poulain, a priča je temeljena na njegovom poznavanju manje vidljivih zbivanja vezanih uz francusku politiku i medije. Uz mnoge nagrade koje je zaslužio tijekom svog stvaralačkog rada, valja dodatno izdvojiti i naglasiti onu koju je primio 2016. godine – naime, tad će primiti vitešku titulu i odlikovanje za rad u francuskoj kulturi (Chevalier des arts et des lettres).

Na vrh