ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Matt Fraction

Matt Fraction, rođen 1. prosinca 1975. godine u Illinoisu (Chicago Heights) kao Matt Fritchman, višestruko je nagrađivani američki strip-scenarist. Stvarao je uspješnice za sve veće američke strip-izdavače, uključujući Image, Marvel i DC Comics, a najpoznatije među istima uključuju popularne serijale poput Iron Mana, X-Mena, Oka sokolovog te Supermana.

Objavljeni naslovi

Matt Fraction odrasta u Illinoisu, a već odmalena bit će sklon pričanju priča, a uživat će i u čitanju velike lepeze stripova. Počet će raditi za manje izdavače poput AiT/Planet Lar i IDW Publishinga, a u ranoj fazi postat će popularan po serijalima The Five Fists of Science i Casanova, autorskim stripovima koji će mu uskoro omogućiti priliku za rad u Marvelu. Jedan od prvih uradaka za ovog izdavača bit će mu serijal The Immortal Iron Fist u suradnji s velikim Edom Brubakerom, a kasnije će surađivati i na serijalu Uncanny X-Men. Fraction će napisati i scenarij za serijal The Mighty Thor, te The Invincible Iron Man, a to će uroditi i suradnjom na stvaranju popularnog filma Iron Man 2, a potom i pisanjem scenarija za vezanu video-igru istog imena.

2011. i 2012. godine, Fraction će stvoriti više zapaženih serijala, počevši s ograničenim serijalom Fear Itself. S crtačem Terryjem Dodsonom ponovno će oživjeti serijal The Defenders, dok će u kolovozu 2012. godine s Davidom Ajom pokreće serijal Oko sokolovoHawkeye je originalno stvorio legendarni Stan Lee 1964. godine kao nevoljkog zlikovca, koji se pak nakon par takvih epizoda pridružuje ostatku ekipe Marvelovih superjunaka na puno radno vrijeme te, srećom, i uz dopunsko zdravstveno osiguranje. Fraction nastavlja rad u Marvelu na Fantastic Fouru, te odvjetku istog nazvanom samo FF, a potom se posvećuje novim izazovima u svijetu američkog stripa.

2013. godine objavit će odlično primljeni serijal Sex Criminals za Image Comics, a dvije godine kasnije nastavlja svoj stari serijal Casanova u suradnji s njegovim originalnim partnerom i sustvarateljem Gabrielom Ba. Ove će godine početi suradnju s Universalom na adaptaciji više strip-predložaka u TV-serijale, kao i produkciji novih, originalnih materijala. 2019. počinje i novi serijal za Image s Elsom Charretier nazvan November, dok će u međuvremenu napisati i svoj prvi serijal za DC Comics, dvanaestodjelni Superman's Pal, Jimmy Olsen. Fraction će za svoj doprinos strip-mediju primiti mnoga priznanja, a ovo uključuje sve poznate američke strukovne nagrade, poput nagrada Harvey, Eagle i Inkpot, dok će prestižnu nagradu Eisner primiti više puta (za The Invincible Iron Man, Hawkeye i Sex Criminals). Osim toga, 2013. godine dospjet će na listu najutjecajnijih tviteraša u svijetu stripa, a istu je objavio američki IGN.

Na vrh