ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Matthieu Bonhomme

Matthieu Bonhomme, rođen u Parizu 17. lipnja 1973. godine, francuski je strip-autor poznat prvenstveno po svom crtežu. Ipak, jedno od njegovih najpoznatijih i najpopularnijih djela je strip-album L'Homme qui tua Lucky Luke (Čovjek koji je ubio Lucky Lukea), te njegov samostalni uradak. Od ostalih njegovih uradaka vrijedi dodatno istaknuti i stripove Markiz od Anaona, Esteban, te western Texas Cowboys.

Objavljeni naslovi

Matthieu Bonhomme dolazi iz umjetničke obitelji, te će i sam rano početi crtati. 1992. godine će završiti studij primijenjenih umjetnosti, a bolji uvid u svijet stripa i vezane mu potrebne vještine steći će u ateljeu Christiana Rossija. U tom će razdoblju upoznati i Sergea Le Tendrea i Jean-Claudea Mezieresa, te će njihovi savjeti i iskustvo u sljedećem petogodišnjem razdoblju oblikovati i zaokružiti Bonhommea kao autora stripa. Potom će uslijediti razdoblje primjene stečenih iskustava u raznim časopisima (Spirou, Je Bouqine, Grain de soleil, Image Doc, te mnogi drugi), uglavnom vezanim za crtanje stripa i ilustraciju. Paralelno će raditi s Jean-Michelom Darlotom na svom prvom stripu Victor et Anais, koji objavljuje Editions Okapi 2002. godine. Potom će upoznati svoje buduće kolege-scenariste (Gwen de Bonneval i Fabien Vehlmann), a upravo će s Vehlmannom započeti svoj prvi serijal, Markiza od Anaona.

Ovaj će prvi veliki Bonhommeov serijal odmah biti prepoznat, te će primiti nagradu Saint-Michel 2002. godine, a objavljivat će ga Dargaud od 2002. do 2008. godine. Za Editions de Carabas radi svoj prvi samostalni album, L'Age de Raison, a i ovaj će strip primiti nagradu Alph-Art u Angoulemeu za najbolji prvi album 2003. godine. S de Bonevallom će, s druge strane, osnovati l'Atelier du Coin, preko kojeg će krenuti dječji časopis Capsule Cosmique, a kasnije će s njim na scenariju stvoriti nagrađivani Messire Guillaume u izdanju Dupuisa. U razdoblju od 2005. do 2014. radit će na svom novom samostalnom serijalu, uspješnom stripu za mlađe uzraste Estebanu, koji će prvo izlaziti u izdanju Milana, a od trećeg albuma u izdanju Dupuisa.

Uz sve ove projekte, od 2010. godine Bonhomme surađuje i s Lewisom Trondheimom. Prvi im je zapaženi projekt album Omni-visibilis, ponovno u izdanju Dupuisa, a nastavljaju s westernom Texas Cowboys, kojeg su čitatelji prvo mogli susresti na stranicama Spiroua. 2016. godine, a po završetku Estebana, Bonhomme objavljuje još jedan samostalni uradak, album Čovjek koji je ubio Lucky Lukea. Ovaj će strip polučiti ogroman uspjeh i kod čitalačke publike i kritike, te se uz više nagrada može pohvaliti i najvećom prodajom po objavljivanju. 2018. godine se upustio u suradnju s još jednim velikim imenom francusko-belgijskog stripa, Fabienom Nuryjem, ovog puta na biografskom serijalu Charlotte Imperatrice, posvećenom Charlotti Belgijskoj, kasnije i carici Meksika.

Na vrh